Són un programa per millorar l’estil de vida de la gent gran més jove, un projecte per a la superació de l’exclusió social a partir de l’educació, la creació de polímers que contribueixen a reduir la producció de residus, un estudi sobre les conseqüències dels feminicidis sobre els fills i filles de les víctimes i un programa d’acompanyament nutricional per a persones amb demències
El Premi Joan Pedrerol Gallego a l’impacte social de la recerca, que atorga el Consell Social de la URV, reconeix les millors experiències de recerca dutes a terme a la URV i que avancen cap a una cultura que integra l’impacte social en les diferents etapes del procés científic. Els premis, que aquest 2024 arriben a la vuitena edició, es van resoldre el passat 2 de juliol amb cinc projectes guardonats que abasten tres grans àmbits de coneixement en dues modalitats: ex post (quan el projecte està finalitzat i presenta les evidències de l’impacte social) i ex ante (quan el projecte està en les primeres fases i aporta una predicció de l’impacte social esperat).
Ciències socials i humanitats
En l’àmbit de les Ciències socials i humanitats, el projecte “Superant l’exclusió social a partir de l’èxit educatiu”, del grup de recerca IMSE – Impacte Social i Educació, ha guanyat el premi ex post. Aquest grup de recerca de l’àmbit de la Pedagogia elabora i implementa des de fa tretze anys actuacions educatives al Camp de Tarragona que generen millores en els resultats acadèmics dels infants i adolescents i en la convivència.
Més concretament, amb l’Institut-Escola Mediterrani, al barri de Campclar de Tarragona, han treballat per a l’atenció de les necessitats formatives, el seguiment i l’avaluació de l’impacte social. Al CRAE Codina de Reus també hi fan aquest suport i des del 2022 treballen amb el Pla Educactiu d’entorn de la ciutat per oferir activitats d’aprenentatge addicionals fora de l’horari lectiu en centres de secundària, igual que l’any 2017 ja van implementar-les a Tarragona.
En la modalitat ex ante, un grup de professores dels departaments d’Antropologia, Filosofia i Treball Social, Dret Públic i Dret Privat, Processal i Financer, han estat guardonades pel projecte “Necessitats i drets de les filles i fills del feminicidi: Una aproximació transdisciplinar a les conseqüències de la violència de gènere en el context de la pandèmia per Covid-19”. El projecte iniciat analitza les repercussions del feminicidi en relació a les necessitats i drets de fills i familiars per visibilitzar les situacions pràcticament desconegudes d’injustícia i desigualtat que viuen aquestes persones i promoure el debat per la cocreació d’estratègies d’intervenció integral que tinguin en compte la seva veu i evitin la revictimització.
L’impacte social i polític esperat és la contribució al disseny de polítiques i intervencions més compromeses i menys discriminatòries per a la protecció i atenció a la infància víctima de feminicidi; l’augment del coneixement i competències dels agents implicats en l’atenció a la problemàtica, i a llarg termini, la promoció d’un canvi de cultura en relació a allò que sosté les violències masclistes i les relacions de poder.Ciències experimentals, enginyeries i arquitecturaEn la modalitat ex post de l’àmbit de Ciències experimentals, enginyeries i arquitectura, el grup de recerca Functional and Smart Materials – Polimers Termoestables Epoxidics (FUNCMAT-POLTEPO) ha guanyat el premi pel projecte “Els polímers del futur ja són una realitat: vitrímers, polímers reciclables, reutilitzables, autoreparables i amb excel·lents propietats termo-mecàniques”. Els investigadors i investigadores presenten el desenvolupament de nous materials polimèrics termoestables basats en xarxes covalents adaptables, totalment reciclables, autoreparables i autosoldables, per a aplicacions en la indústria òptica, com a adhesius estructurals i materials compostos amb fibra de carboni, on es requereixin altes prestacions termomecàniques respectant el concepte d’economia circular.A diferència dels materials actuals, l’ús de xarxes covalents que ha desenvolupat el grup de recerca de la URV contribueixen a reduir la producció de residus i el seu impacte sobre el medi ambient, i a minimitzar l’ús de recursos fòssils i naturals. Aquests materials basats en politiouretans ja estan en fase d’anàlisi d’explotació a través de contractes de transferència amb empreses del sector aeronàutic i d’aerogeneradors.Ciències de la salut i de la vidaEn la modalitat ex post, el grup de recerca NFOC-Salut ha guanyat el premi en la categoria Ciències de la salut i de la vida pel projecte “Creativitat i lideratge per millorar els estils de vida de la gent gran jove”. L’estudi va involucrar persones d’entre seixanta i 75 anys (considerats grans-joves) mitjançant un procés de recerca participativa i va analitzar els efectes de la intervenció centrada en la millora dels estils de vida per millorar els paràmetres de sarcopènia, una malaltia progressiva i generalitzada del múscul esquelètic que fa que disminueixi la força muscular. El procés de cocreació d’una intervenció per millorar els estils de vida es va fer en catorze pobles de la demarcació de Tarragona de menys de 2.000 habitants, i s’hi van aplicar els resultats.
Els resultats demostren el benefici d’utilitzar una metodologia de ciència participativa per involucrar els participants fent-los partícips de la recerca i la millora dels seus estils de vida, ja que la intervenció ha mostrat efectes beneficiosos en la millora dels paràmetres de sarcopènia i la qualitat de vida, sent primordial en la prevenció de la sarcopènia i la dependència.
En la modalitat ex ante, el projecte guanyador ha estat “Implementació i seguiment d’un programa d’acompanyament nutricional i d’estil de vida per una millor salut i benestar de les persones amb demències i les persones cuidadores”, del grup de recerca Nutrició i Salut Metabòlica (NuMeH). Aquest programa es desplega a tres nivells: valoració de l’estat nutricional i identificació dels punts de millora; programa qualitatiu adaptat a l’estat cognitiu dels malalts; programa qualitatiu amb activitats generals i personalitzades pels cuidadors.
El projecte parteix del fet que l’abordatge del malalt amb deteriorament cognitiu i demència sovint és una àrea poc treballada en el tractament terapèutic d’aquest tipus de malalts, en els quals l’estimulació cognitiva i el manteniment de la mobilitat en són els principal objectius. Alhora, els programes de persones cuidadores impacte principalment en el suport psicològic, i en menor mesura, en estratègies posturals per evitar lesions durant les manipulacions.
El grup de recerca NuMeH ha començat a treballar en l’estudi BeHFoD, que a més dels beneficis nutricionals busca fomentar l’empoderament de les persones afavorint les estratègies d’atenció centrada en el pacient, sobretot en les fases inicials de la malaltia on l’estat cognitiu ho permeti. Alhora, pel que fa a les persones cuidadores, la priorització d’activitats grupals com tallers o xerrades divulgatives, a més del seguiment individualitzat, s’espera que impacti positivament en benefici de l’equilibri emocional i contra l’aïllament social que sovint pateixen.