El personal manté la convocatòria de vaga indefinida prevista per iniciar-se el 16 de setembre
En una roda de premsa celebrada aquest matí, el president del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), Ivan Garcia, acompanyat per membres de l’equip de govern de l’organisme, que inclou representants dels principals partits catalans, ha exposat la postura del consorci davant la imminent vaga indefinida.
Aquesta aturada, convocada pels treballadors de la Unió Temporal d’Empreses (UTE) responsable de la recollida de residus al Baix Ebre i Montsià, es manté programada per iniciar-se el 16 de setembre, malgrat la reunió celebrada aquest divendres entre totes les parts implicades.
Garcia ha informat que el consorci va rebre la notificació oficial de la vaga aquesta mateixa setmana. Segons ha explicat, el comitè d’empresa reivindica una millora salarial. “Ho fan amb tot el dret”, ha afirmat Garcia, “ja que, tal com ens van exposar en una reunió el passat mes de juliol, les seves remuneracions estan molt per sota del que haurien de ser. En aquella trobada ens vam comprometre a donar-los suport”, ha afegit posteriorment.
El president del COPATE ha subratllat que l’organisme és conscient de la situació i està treballant per trobar solucions que satisfacin les demandes dels treballadors, alhora que es garanteixi la continuïtat i qualitat del servei de recollida de residus a la regió.
El conflicte té tres potes: el COPATE com administració contractant, les reivindicacions laborals i la responsabilitat en la gestió de la UTE (formada per FCC i Acciona). Sobre aquest darrer actor, Garcia assenyalava que “l’empresa els diu no (a les peticions dels treballadors) al·legant que el consorci no fa front a les regularitzacions de preus que ens sol·liciten” a partir d’una modificació en el sistema de càlcul dels costos. Aquest és, de fet, el nus gordià de tota la polèmica aixecada. I conscient d’això, Garcia ha volgut argumentar quines són les responsabilitats reals del COPATE en tot aquest entramat. “Amb la UTE ens uneix un contracte en el qual figuren unes normes sobre com es regularitzarien els preus a partir del segon any del contracte. Això va ser acceptat per les dues parts i des del 2022 aquestes regularitzacions anuals s’estan aplicant. Dins d’aquestes regularitzacions -continuava- ja hi ha un capítol de millores salarials per al personal. Desconec si l’empresa ho està aplicant”.
En tot cas, des del COPATE s’estan complint les condicions pactades entre les dues parts, i el que vol ara l’empresa és “modificar les regles de joc a mitjans del contracte tot coincidint amb les demandes salarials del personal. Del 2022 fins al 2024 l’increment de costos ja anava bé a l’empresa. Però en el moment que els treballadors reivindiquen millores, deixen de guanyar part dels seus beneficis i volen repercutir-les al consorci. El que fan les dues multinacionals que formen la UTE, com sempre fan en aquests casos, és traslladar la problemàtica a l’adjudicadora”. El missatge arribats a aquest punt clar: “No ens podem sotmetre a tot allò que ens demana la UTE que està fora de la regularització del contracte”.