Alumnes i professors destaquen la importància de conèixer aquest passat recent a través del cinema
La pel·lícula “El Mestre que va Prometre el Mar” ha captivat els estudiants de 4t d’ESO que van assistir a la projecció organitzada pel Festival FRONT a Roquetes. Els alumnes Roma Prost, Cinta Hierro i Jordi Allepuz, regidor de comunicació, coincideixen que la pel·lícula els ha fet despertar molts sentiments i els ha ajudat a entendre millor la història de la Guerra Civil i les seves conseqüències.
Roma Prost, alumna de 4t d’ESO, explica que quan els van dir que anirien a veure una pel·lícula sobre la Guerra Civil, tots van pensar “quin rotllo”. Però finalment, afirma que ha estat “molt emotiva, molt entretinguda” i que li ha despertat “molts sentiments”. La Cinta Hierro, també alumna de 4t d’ESO, troba que la pel·lícula “ensenya molt” perquè mostra “coses que han passat relativament fa poc, no fa ni 100 anys” i que “podria ser a la perfecció una persona propera a tu o algú que ha viscut alguna cosa molt semblant”.
El professor Marc March destaca la importància de recuperar les històries de les famílies i d’entendre les relacions entre les persones. Segons ell, aquest tipus d’iniciatives “incentiva i anima la gent a estudiar amb més ganes” un tema que normalment es dona al final del curs. Explica que a través d’una pel·lícula com aquesta, “t’ensenya una mica a entendre les relacions de les persones i al cap i a la fi és la relació de cada persona i de cada família”.
Per la seva part, Elisenda Trilla, codirectora del Festival FRONT, explica que aquesta segona edició de “FRONT a les aules” ha tingut una participació elevada i un gran interès per part dels estudiants. A més, han pogut realitzar la projecció en un cinema, a diferència de l’any passat, el que ha permès que els alumnes se sentin més còmodes.
Finalment, l’historiador i fotògraf Sergi Beranal comparteix la història del mestre Antoni Benages, la figura central de la pel·lícula. Benages era un mestre que utilitzava una “tècnica innovadora i revolucionària” a la seva petita escola de poble, on els alumnes feien els seus propis quaderns. Un d’aquests quaderns, conservat per la família Benages, explica el somni d’aquells nens d’anar a conèixer el mar per primer cop aquell estiu del 36. Malauradament, la Guerra Civil va truncar aquest somni i va acabar amb la vida del mestre Benages, les restes del qual van ser trobades en una fossa comuna l’any 2010. Aquesta experiència, recollida en un dels quaderns, ha estat plasmada a la pel·lícula, el que ha permès reviure la història d’aquella escola revolucionària.