El Parlament de Catalunya es constituirà enmig d’incertesa política, sense un candidat clar per a la presidència
Aquest dilluns, el Parlament de Catalunya es constitueix sense un candidat clar per presidir la cambra, després d’unes eleccions que han deixat un escenari polític fragmentat i incert. Els resultats dels comicis del 12 de maig han situat el PSC com el partit més votat amb 42 escons, seguit de Junts amb 35, ERC amb 20, PP amb 15, Vox amb 11, Comuns Sumar amb 6, la CUP amb 4 i Aliança Catalana amb 2.
Durant la sessió constitutiva, es procedirà a l’elecció dels membres de la Mesa del Parlament, començant pel president o presidenta. Aquesta elecció requereix una majoria absoluta de 68 escons en la primera votació. Si no s’assoleix, es farà una segona ronda amb els dos candidats més votats. Aquest procés es desenvolupa en un context de negociacions intenses entre els partits per establir possibles aliances.
El PSC ha expressat la seva intenció de formar una majoria progressista amb ERC i Comuns Sumar. Tanmateix, Junts i ERC podrien unir forces per intentar assegurar una presidència independentista de la cambra. Els socialistes descarten qualsevol col·laboració amb Vox i Aliança Catalana, i estan treballant per evitar un escenari conservador, mentre que altres partits com la CUP exploren pactes alternatius.
Aquestes negociacions són crucials no només per a l’elecció del president del Parlament, sinó també per al futur govern de la Generalitat. Els pròxims dies seran decisius per definir les majories i possibles acords entre els diversos grups polítics representats al Parlament.
Els vots delegats
Per afegir més incògnites a l’equació, caldrà veure si es tenen en compte els vots dels diputats de Junts Lluís Puig i Carles Puigdemont, que es troben a l’exili. El ple començarà amb una Mesa d’Edat formada per Agustí Colomines (Junts), Mar Besses (ERC) i Júlia Calvet (Vox) que podria admetre aquests vots tot i l’oposició del TC, que dimecres va anul·lar el vot telemàtic de Puig durant la passada legislatura arran d’un recurs del PSC. Sense cap majoria clara a dia d’avui, aquests dos vots podrien ser determinants. Res no fa pansar que no es compti el vot d’un altre diputat, Ruben Wagensberg, ja que ha sol·licitat delegar el vot amb una baixa mèdica malgrat ser actualment a Suïssa.