Els veïns guarneixen els carrers amb paperets de seda per rebre la Verge de Vallibana
El Sexenni de Morella es caracteritza per les magnífiques obres d’art que confeccionen els veïns i veïnes per guarnir els carrers amb paperets de seda ben embolicats per rebre la Verge de Vallibana.
I per què portar la Mare de Déu al poble? Els morellans dedicaven uns dies a la Mare de Déu en agraïment a la desaparició de la pesta que va assolar la població el 1672. En aquesta data va pujar a la Mare de Déu al poble, i les febres dels ciutadans van remetre. Per aquesta raó, ia instàncies dels pagesos, el jurat i les justícies de la vila, van fer el vot d’organitzar un novenari d’Acció de Gràcies a la Mare de Déu de Vallivana. Des del 1678 s’han celebrat cada sis anys de forma pràcticament ininterrompuda.
A banda dels guarniments, el protagonisme se l’emporten la gran quantitat de morellans i morellanes que protagonitzen els personatges bíblics i decoren els retaules i aquells que posen la banda sonora a la festa.
Enguany, Joana Milian encarna la Reina Ester i explica a URàdio que és un autèntic honor ocupar aquest càrrec. A més a més, res està deixat a l’atzar, el seu vestit té molta història i un gran disseny.
Igual que ella, Santa Àgueda i una de les primeres noies integrant de la Dansa de Torners. Sofia Cuenca i Clara Busquets ens deien que és una il·lusió acomplerta.
Les cambreres de la Mare de Déu també juguen un paper fonamental i en el cas de Mª Mercedes Moles i Vallibana Moya, fa molt temps que s’hi dediquen.
Els actes religiosos i la música també requereixen molta preparació perquè tot surti perfecte. Així ens ho deien Eduard Blasco Pitarch, Coordinador Misses del Sexenni, i Carlos Felius Albalat, músic de l’Associació Musical Mestre Candel.
L’alcalde de Morella, Bernabé Sangüesa, explicava que tret de l’accident que va sacsejar el municipi, tot ha sortit a la perfecció i s’ha superat rècord de visites entre setmana.
La Festa del Sexenni està catalogada com d’interès turístic nacional des de l’any 2012.