El Bisbat de Tortosa Restaura la Catedral de Santa Maria: una joia del Gòtic Català en Fase de Recuperació
El Bisbat de Tortosa està duent a terme la restauració d’uns 500 elements arquitectònics i escultòrics situats a la coberta de l’absis de la Catedral de Santa Maria de Tortosa. Entre les peces que es repararan es troben arcbotants, gàrgoles, vidrieres i ornaments dels pilars, totes elles petites obres d’art gòtiques que han patit els efectes de l’erosió, el desgast i la manca de manteniment al llarg dels anys.
El Bisbat de Tortosa ha iniciat un ambiciós projecte de restauració per recuperar mig miler d’elements arquitectònics i escultòrics de la coberta de l’absis de la Catedral de Santa Maria. Com ha assenyalat el degà del Capítol Catedral de la Diòcesi, mossèn Víctor Cardona, es tracta d’un conjunt patrimonial gòtic “d’una riquesa i exquisidesa única” que, un cop restaurat, es podrà visitar.
Aquesta primera fase de la restauració, amb un cost de mig milió d’euros, està finançada per la Generalitat i la Fundació ‘La Caixa’ dins el programa Temps de Gòtic. Les obres, que es preveu que acabin a finals d’any, inclouen la restauració d’arcbotants, torretes, escultures i altres elements decoratius que han patit erosió, desgast i falta de manteniment. S’ha sol·licitat un ajut a l’Estat per a la segona fase, amb l’objectiu d’obrir aquesta part restaurada de la catedral al públic a finals de 2025.
L’obra es divideix en dues fases. La primera se centra en la neteja i restauració de les peces i estructures de quatre de les nou crugies situades a la part posterior de la basílica. La segona fase, que depèn del finançament del govern espanyol a través del programa 2% Cultural, cobrirà la restauració de les cinc crugies restants.
Victòria Almuni, directora dels serveis territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre i autora de l’única tesi doctoral sobre aquest conjunt patrimonial, ha destacat que aquesta restauració recupera un valuós patrimoni gòtic de Tortosa i dels Països Catalans. Segons Almuni, fer visitable aquest espai contribuirà significativament a la recerca, difusió i retorn social del monument.
Els arquitectes Carles Brull i Andreu Alfonso, juntament amb el restaurador Manel Iglesias de la UB, coordinen els treballs. En una visita d’obres, han subratllat la “riquesa i qualitat exagerada” dels elements restaurats i han defensat la necessitat de la intervenció, donada la degradació significativa del conjunt. Iglesias utilitza fotografies de microscopi per determinar la neteja “respectuosa i precisa” necessària per a cada peça, evitant així danyar la pedra original.
A més, per evitar futurs problemes d’humitat i garantir la seguretat de les visites, es reconstruiran els coronaments dels murs inacabats de la capçalera, seguint la solució original dels constructors del segle XIV, amb uns merlets que faran de barana.
Aquest projecte de restauració no només preservarà un patrimoni gòtic únic, sinó que també convertirà la catedral en un atractiu turístic de primer ordre. Les vidrieres, mal col·locades als anys seixanta, es reposicionaran per recuperar la delicada terrisseria gòtica original. Entre els elements restaurats, hi ha més de 130 “petites obres d’art” amb representacions vegetals, animals, humanes i figuratives, així com un conjunt impressionant de gàrgoles i altres estructures del gòtic tardà, sense paral·lel a Catalunya.