La proposta que fan des d’Europa afectaria no només els pescadors, sinó tota la cadena econòmica
Frank Pérez, nou director territorial d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, juntament amb Joan Balagué, secretari de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de la Ràpita, han presidit un manifest de suport als pescadors davant la crítica situació que enfronta el sector pesquer català.
La Comissió Europea ha proposat una reducció dràstica de l’activitat pesquera per al 2025, limitant les jornades de pesca a entre 20 i 28 dies anuals, una mesura que amenaça greument la supervivència del sector. Així doncs, el director territorial d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, el senyor Pérez ha remarcat amb el manifest, que la proposta afectaria no només els pescadors, sinó tota la cadena econòmica: des de mecànics i xarxaires fins a comerciants i restaurants. La pesca per arrossegament representa el 60% de l’activitat econòmica de les confraries de pescadors del territori i el sector emfatitza que sempre han complert sistemàticament amb tots els requisits de sostenibilitat que marca les normatives europees.
Arguments principals del sector
Els representants del sector emfatitzen que:
- Les investigacions de l’Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar indiquen que les espècies estan dins d’àrees de sostenibilitat.
- La limitació de 20-28 dies de pesca anuals és inviable per a qualsevol empresa.
- La mesura posaria en risc no només l’activitat econòmica, sinó també el patrimoni cultural dels pobles de pescadors.
Accions i demandes del sector
El sector reclama una revisió de les metodologies d’avaluació dels estocs pesquers, així com una moratòria per a l’any 2025 amb una avaluació socioeconòmica que tingui en compte l’impacte real de les mesures
Declaració oficial per part de la Generalitat
Òscar Ordeig i Molist Conseller d’Agricultura ha tramès una carta al comissari europeu demanant una reconsideració, subratllant que la pesca mediterrània és molt més que una activitat econòmica: és part fonamental de la cultura i la vida litoral.
Crida a la Mobilització
Joan Balagué, secretari de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de la Ràpita, ha criticat els models actuals de gestió pesquera per ser massa simplistes. Argumenta que les avaluacions no han de basar-se únicament en les estadístiques de mortalitat per pesca, sinó que cal considerar factors com:
- Depredadors naturals
- Canvi climàtic
- Contaminació
- Activitat humana marina
Destaca la importància d’usar dades científiques actualitzades, com les proporcionades per ICATMAR, per prendre decisions adequades. Adverteix que propostes basades en criteris limitats podrien destruir no sols l’activitat pesquera, sinó també una forma de vida econòmica i social del territori.
La seva intervenció posa de manifest la necessitat d’un enfocament més holístic i complex en la gestió dels recursos marins, que vagi més enllà de simples càlculs estadístics. Així mateix ha volgut fer una crida a la societat civil perquè es mobiltizin i doni suport al sector, amb l’objectiu d’aconseguir almenys mantenir l’actual situació i aturar la proposta europea, així com insisteix que no s’han tingut en compte
El manifest representa un crit d’alerta sobre la necessitat de preservar un sector essencial per a l’economia i la cultura catalana, demanant un enfocament que equilibri la sostenibilitat amb la viabilitat econòmica i social.