En aquesta edició ha canviat de dates i format, i ha acollit més públic que mai
Eufònic 2024 ha tancat la 13a edició amb més de 7.500 assistents en un extens programa amb actuacions musicals i audiovisuals; espectacles de dansa, performance i poesia; accions sonores i instal·lacions artístiques, per dotze poblacions de les quatre comarques ebrenques. El festival, que enguany ha canviat de dates, s’ha expandit per les quatre comarques de Terres de l’Ebre, sent Amposta l’epicentre.
El festival també ha programat a les poblacions de Tortosa, Sant Jaume d’Enveja, Bot, Campredó, Miravet, Paüls, La Sénia, Deltebre, Gandesa i Ulldecona, tant els dies centrals del festival, de l’11 al 14 de juliol, com els del Pòrtic Eufònic, del 4 al 7 de juliol.
Eufònic 2024 també s’ha expandit per espais naturals del Delta, amb nous paisatges per a les activitats del festival que s’han imposat com a magnífics escenaris per a la música, la poesia o la dansa. Aquest és el cas de l’Embarcador de Balada, la barraca de l’Encanyissada, el Bosc de Ribera i Mirador de Migjorn.
La vinculació entre art, ciència, tecnologia i la relació amb el territori ha estat un dels eixos vertebradors d’Eufònic 2024. Aquesta línia s’ha vist reflectida en moltes de les 10 instal·lacions artístiques d’enguany. A més a més, amb el canvi de dates, Eufònic s’ha proposat interrelacionar amb altres festivals del territori com la col·laboració amb Deltebre Dansa i la biennal Manifesta 15 Barcelona Metropolitana.
Eufònic ha iniciat enguany un nou projecte de cooperació en col·laboració amb set festivals europeus, “Co-vision – Cartografiant el patrimoni natural”, una iniciativa que té com a objectiu cocrear i coproduir un model de continguts culturals al voltant dels reptes ambientals a través d’una estratègia participativa cultural. El dimecres 10 de juliol es va presentar a la seu d’IRTA La Ràpita la primera part del projecte, que s’allargarà fins al 2026, en una jornada de debat amb la participació de diferents entitats del territori com la Confraria de Pescadors de Sant Pere o la Comunitat de Regants del Canal de la Dreta de l’Ebre, entre altres, així com artistes i ciutadans i ciutadanes amb preocupacions sobre l’emergència climàtica i els seus efectes en un territori tan fràgil com el deltaic.
Ja s’han anunciat les dates per l’any vinent, del 10 al 13 de juliol de 2025, amb un seguit d’activitats i inauguracions prèvies que suposen una porta d’entrada als dies grans del festival ebrenc.