Els assistents es van mostrar favorables a disminuir la dependència de combustibles fòssils i a reduir la petjada de carboni
Ahir es va celebrar la primera reunió de la Taula d’Aprofitament de la Biomassa de la Terra Alta. Va ser a la seu del Consell Comarcal en el marc de les accions del projecte Treball a les Comarques. L’objectiu de la trobada era el de tractar la manera d’impulsar un aprofitament i una gestió responsable de la biomassa forestal i agrícola de la comarca.
Lluís Agut, president del Consell Comarcal de la Terra Alta, va destacar que la comarca sempre ha estat rica en recursos naturals. “És la nostra responsabilitat gestionar-los de manera intel·ligent i eficient. La biomassa, com a font d’energia renovable, ens ofereix una oportunitat única per reduir la nostra dependència dels combustibles fòssils, generar llocs de treball locals, reduir el risc d’incendis i fomentar el desenvolupament econòmic sostenible”. En aquest sentit, Agut es va mostrar convençut que la Taula d’Aprofitament de la Biomassa serà un “espai de diàleg, treball conjunt i innovació, on tots els sectors implicats podran aportar les seves idees i experiència”.
Arran de la jornada, els assistents van mostrar el seu acord a facilitar la implantació de l’aprofitament de la biomassa per abastir la comarca i fomentar un consum de proximitat, disminuir la dependència de combustibles fòssils i reduir la petjada de carboni. A més, van posar en relleu la necessitat de prevenir els grans incendis forestals, un repte que afecta tots els municipis de la comarca amb una gran presència de boscos, tant de titularitat pública com privada. La reunió va servir també per promoure i consolidar la col·laboració entre agents privats i públic i privats pel que fa a planificació, gestió i inversions conjuntes en aquest àmbit.
Els passos seguits
Abans de començar la reunió, la consultora Símbiosy, encarregada de l’assistència tècnica per a la implementació d’una planta mixta d’aprofitament i gestió de biomassa forestal i agrícola, va presentar els antecedents i el recorregut realitzat fins al moment. Així, durant la jornada, es van exposar les diferents opcions estudiades perquè els assistents a la Taula d’Aprofitament de la Biomassa les poguessin valorar.
En aquest sentit, es van definir els passos a seguir per a la creació del Centre de Valorització de Biomassa i es va dur a terme una identificació d’oportunitats de mercat. També es va fer un recull de possibilitats tecnològiques i la definició dels aspectes tècnics i infraestructurals del Centre de Valorització de Biomassa, així com es va analitzar el suport en la definició de les ubicacions de les infraestructures, l’estudi de l’impacte del Centre de Valorització en l’ocupació i la identificació de noves oportunitats econòmiques i de possibles fonts de finançament. Per acabar, es va definir un full de ruta i es van establir les fases d’actuació per a la implementació de l’aprofitament de la biomassa.
Ara, aquesta primera reunió marca el començament d’un projecte ambiciós i crucial per al desenvolupament sostenible de la Terra Alta. El Consell Comarcal i els agents implicats continuaran treballant conjuntament per assolir els objectius establerts i assegurar l’èxit del Centre de Valorització de Biomassa.
De fet, el treball fet durant el darrer any, ha estat el que ha permès generar un espai de treball i un grup motor proactiu que ara donarà continuïtat al projecte i que treballarà per convertir en realitat la gestió forestal i agrícola a la comarca.
Els debats i aportacions generats durant la reunió van evidenciar que a la comarca hi ha tant casos de gestió que no van obtenir bons resultats, dels quals cal aprendre, com casos d’èxit que s’han d’aprofitar i replicar amb les adaptacions necessàries.
Des de Clúster Bioenergia de Catalunya (CBC), que també va participar de la trobada, es va presentar quin és el seu àmbit d’actuació, els serveis que ofereixen, i l’acompanyament i les oportunitats de finançament que poden oferir en innovació i bioenergia.
A la reunió hi van assistir personal tècnic de diverses entitats, com COPATE Entorn Natural i Territori, Serveis Territorials del DACC Secció de Boscos, Centre de la Propietat Forestal, Associació de Propietaris Forestals de la Pobla de Massaluca, la Taula Agrària de la Terra Alta, el Clúster Bioenergia de Catalunya, l’empresa privada ValForestal, així com representants dels ajuntaments i de l’ens comarcal.