El Consell Regulador de la DOP Arròs del Delta de l’Ebre culmina les celebracions de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia amb una jornada dedicada a la memòria culinària del territori, homenatjant les receptes tradicionals i els productes del rebost català
El Consell Regulador de la DOP Arròs del Delta de l’Ebre en el marc de LA RUTA DE LA SEGA hem organitzat diferents actes per commemorar el títol de Catalunya Regió Mundial de la gastronomia.
Aquests actes han girat tots al voltant de les Festes de la Sega organitzades pels municipis deltaics. Un total de 7 festes on s’ha pogut reviure i recrear la sega tradicional de l’arròs.
Un element ha estat el fil conductor de totes aquestes festes per poder resseguir pel Delta aquesta Ruta, el globus aerostàtic amb la vela de la Federació de DOP-IGP que a la vegada ens ha ajudat a promocionar i donar valor als productes amb segell de qualitat i sobretot l’arròs DOP.
El proper dia 12 d’octubre tindrà lloc la darrera de les festes de la sega, serà també el darrer dia que aixecarem el globus per commemorar aquestes festes; però també serà el dia en que posarem en valor la gastronomia tradicional de l’arròs; i ho hem volgut fer posant èmfasis en dos dels projectes de SOM GASTRONOMIA: GASTROSÀVIES i HEROIS DEL REBOST.
Part del patrimoni culinari català es troba en mans de persones grans majoritàriament, han anat passant de generació en generació. Son receptes nascudes al territori i per motius diferents, com l’aprofitament, la conservació d’excedents de productes etc.
A Catalunya i al Delta de l’Ebre tenim productes que formen part de la identitat i cultura gastronòmica, son productes essencials i primaris que han estat i/o continuen formant part del rebost de moltes cases… l’arròs, l’oli, el conill, la sal.
És per això que com a tancament del cercle de LA RUTA DE LA SEGA hem organitzat el I CONCURS NACIONAL D’ARRÒS DOP DEL DELTA DE L’EBRE en la voluntat de recuperar la memòria d’aquells arrossos que ens feien els nostres avis i àvies i també retre homenatge als productes del nostre rebost.
Hem parlat amb moltes dones i homes del delta per buscar la recepta d’arròs més tradicional i ens hem trobat en que hi ha moltes i moltes receptes, per això la voluntat d’aquest concurs serà anar recreant al llarg dels anys diferents receptes tradicionals i recopilar-les.
Però com que és el primer concurs recrearem una de les receptes de La LUPE, una dona criada al delta, cuinera i arrossera. Aquesta recepta es basa en la criança dels animals que es tenien a casa. I l’hem batejat ARRÒS DEL DELTA.
Per fer-ho realitat compten amb la col·laboració de la DOP OLI BAIX EBRE-MONTSIÀ, la FEDRACIÓ D’ASSOCIACIONS DE CUNICULTORS DE CATALUNYA i d’INFOSA ( la sal del Delta), als què des d’aquestes ratlles volem agrair la seva participació que ens ajuda a fer realitat el relat del projecte de SOM GASTRONOMIA i celebrar com cal l’any de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia.


