La primera edició d’aquests guardons reuneix més de 500 persones i reconeix el talent empresarial, cultural i mediambiental del territori
La primera edició dels Premis Perifèric ha celebrat la seva gala a Amposta amb gran èxit de participació, reunint més de 500 persones i destacant el talent i la riquesa del patrimoni humà dels territoris de Catalunya, Aragó i el País Valencià.
Adam Tomàs, alcalde d’Amposta, ha expressat l’orgull de la ciutat per acollir aquests premis pioners. “Com a ciutat sentim orgull d’acollir uns premis com aquests, uns premis perifèrics, però sobretot orgull perquè és la primera vegada que es fan”, ha manifestat Tomàs, qui ha subratllat que “tot el procés fins a arribar als guardonats ens ha permès prendre consciència de la riquesa vinculada al patrimoni humà” d’aquests territoris.
L’alcalde ha volgut remarcar la importància de posar en valor “l’orgull que hem de tenir de tota la gent i de tot el talent que tenim escampat”, contrarestant així el victimisme que sovint caracteritza aquests territoris.
Els premiats amb denominació d’origen Ilercavó
Entre els guardonats destaca el Grup Balfegó de l’Ametlla de Mar, que va rebre el premi al Millor Projecte Empresarial d’Ilercavònia, mentre que Iata Espardenyes de la Mata dels Ports va ser reconeguda amb el premi al Millor Producte d’Ilercavònia.
La Millor Proposta Sociocultural d’Ilercavònia va recaure en la iniciativa Deltebre Dansa, i el Grup Natura Freixe de Flix va obtenir el guardó al Millor Projecte Mediambiental d’Ilercavònia.
El moment més esperat de la nit va ser l’entrega del premi al Millor Ilercavó de l’Any, amb tres finalistes d’alt nivell: Robert Rallo, expert mundial en Intel·ligència Artificial; Ramon Cugat, reconegut doctor; i Sara Blanch, destacada soprano. El jurat va decidir atorgar el premi ex aequo al Doctor Cugat i a la soprano Blanch.
Un dels moments més emotius de la gala va ser l’atorgament del Premi Perifèric Ilercavó d’Honor, que va ser concedit a títol pòstum a Federico Mayor Zaragoza, figura destacada en la promoció de la pau i l’educació a nivell mundial, qui va exercir com a director general de la UNESCO entre 1987 i 1999. Durant el seu mandat a la UNESCO, Mayor Zaragoza va impulsar nombroses iniciatives culturals i educatives, entre elles la recomanació que va promoure la conversió el 1997 del Centre Regional per a l’Educació Superior a Amèrica Llatina i el Carib (CRESALC) a Institut Internacional de la UNESCO per a l’Educació Superior a Amèrica Llatina i el Carib (IESALC). La seva visió i lideratge van ser fonamentals per enfortir els llaços entre la UNESCO i les institucions educatives de la regió, promovent la qualitat i l’accés a l’educació superior.
Un èxit que corroboren les xifres
Per la seva banda, Francesc Puig, director de Nord TV, ha explicat que la idea fonamental dels premis era “donar visibilitat a un territori que moltes vegades està perifèric de Barcelona, de Saragossa, de València”. Puig ha afirmat que “som perifèrics però mai podem ser invisibles” i ha valorat molt positivament l’impacte cultural, social i econòmic d’aquesta iniciativa.
Josep Maria Arasa, director de Canal TE, ha destacat les xifres que demostren l’èxit de la convocatòria: “Hem mobilitzat en aquests 4 o 5 mesos a més de 1.000 persones, amb 500 candidats i 48 guanyadors”. Arasa ha explicat que han aconseguit atraure participants de les 8 comarques implicades i dels 114 municipis que conformen aquest territori.
A més, ha anunciat la creació de l’associació d’amics i amigues de l’Arcabònia, que ja ha començat a rebre propostes per a futures iniciatives, demostrant que aquesta primera edició ha servit com a punt de partida per a nous projectes de cohesió territorial.
Jordi Hereu, Ministre d’Indústria i Turisme del Govern d’Espanya, va destacar durant la gala la importància de la unió territorial com a força de futur. “Aquest és un projecte que té arrels molt profundes, però a la vegada té una gran càrrega de futur”, va afirmar el ministre, qui va subratllar el valor de convertir les perifèries en nous centres d’innovació. Hereu també va remarcar la necessitat de desconcentrar els fluxos turístics per tot el territori: “Necessitem, no és que vulguem, és que necessitem desconcentrar els fluxos que ens venen de tot el món”, va declarar, posant com a exemple el potencial turístic d’elements patrimonials com les oliveres mil·lenàries d’Ulldecona que havia visitat prèviament.
La gala va ser una mostra de gastronomia i cultura
La Gala dels Premis Perifèric també va ser una mostra in situ del múscul cultural i gastronòmic del territori Ilercavó, que coincideix amb la zona que abarca la Diòcesi de Tortosa.
Va comptar amb les actuacions d’Els Xiquelos i xiqueles del Delta, Quico el Cèlio, el noi i el mut de Ferreries, el ballarí Roberto Olivan i les cantants Lia Samper i Sara Blanch, acompanyada al piano pel seu pare.
Per completar, un pica pica amb els millors productes de les empreses participants i finalistes i vins de la DO Terra Alta.