L’Ajuntament aprofita garrofes i olives dels parcs municipals per lluitar contra el malbaratament alimentari i ajudar famílies vulnerables
L’Ajuntament d’Amposta ha posat en marxa una iniciativa pionera que combina sostenibilitat, acció social i educació ambiental a través del projecte Espigola i Alimenta, desenvolupat conjuntament amb la Fundació Espigoladors. La proposta converteix els fruits dels arbres de les zones verdes municipals en aliments destinats a les persones més necessitades del municipi.
Segons ha explicat l’alcalde Adam Tomàs, el projecte neix per donar solució a una problemàtica recurrent: molts ciutadans sol·licitaven permisos per recollir garrofes i olives dels espais públics, cosa que generava conflictes en els molins i cooperatives locals pel desconeixement de la procedència del producte i els problemes associats als robatoris. La col·laboració amb la Fundació Espigoladors ha permès canalitzar aquesta iniciativa cap a un projecte de caràcter social.
Aquest any, les recollides s’estan realitzant amb la participació de diversos col·lectius i centres educatius del municipi, com Creu Roja, l’Institut Montsià i l’Escola Agrària. Les previsions apunten que es podran recollir al voltant de 1.500 quilos d’olives, que es transformaran en aproximadament 150 litres d’oli. Aquest oli, juntament amb altres productes obtinguts com les garrofes, serà distribuït per Creu Roja entre famílies vulnerables d’Amposta, allargant així la cadena solidària del projecte.
La regidora d’Acció Climàtica i Medi Rural, Núria Marco, ha destacat que la iniciativa aborda tres eixos fonamentals. En primer lloc, la vessant de sostenibilitat, que combat el malbaratament alimentari aprofitant fruits que, d’altra manera, quedarien al terra sense aprofitar. En segon lloc, l’aspecte social, garantint que aquests recursos arribin a qui més ho necessita. Finalment, el component educatiu, que implica els centres de formació professional en les tasques de recollida i transformació, i acosta els valors del projecte als més joves a través d’iniciatives com el Passaport Adonauta o la Setmana de la Prevenció de Residus.
Dani Martínez, responsable de l’espigolament a la Fundació Espigoladors, ha contextualitzat el projecte dins la missió de l’entitat: lluitar contra la paradoxa que una tercera part dels aliments produïts al planeta acaben a les escombraries mentre una cinquena part de la població catalana no té accés a una dieta completa, equilibrada i saludable. La fundació, que tradicionalment treballa amb el sector primari recollint productes que queden al camp després de la collita principal, va identificar el potencial dels arbres fruiters en entorns urbans després de realitzar un mapeig dels municipis catalans. Amposta va destacar pel seu ric patrimoni de garrofers i oliveres en els espais públics.
El projecte, finançat amb una subvenció de l’Ajuntament de Presos de Catalunya, representa un model innovador que connecta la gestió dels espais verdes urbans amb les necessitats socials del territori, posicionant Amposta com a referent en economia circular i cohesió social.



