Amb aquesta inversió, s’ha fet un pas endavant per fomentar una mobilitat sostenible i segura al territori
El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) ha posat en marxa un ambiciós projecte de millora i ampliació de la xarxa de vies ciclables gràcies a una subvenció del programa de sostenibilitat turística de 3 MEUR provinents dels Fons Europeus Next Generation. D’aquests, més d’1,2 milions es destinen a la creació de noves vies i connexions, millorant els espais dedicats a ciclistes a les comarques del Montsià, Baix Ebre, Terra Alta i Ribera d’Ebre.
“Amb aquesta inversió, fem un pas endavant per fomentar una mobilitat sostenible i segura al territori, millorant les infraestructures ciclistes i creant noves connexions que potenciaran l’ús de la bicicleta a la nostra regió”, ha declarat Ivan Garcia, president del COPATE. “Aquest projecte no només impulsa el turisme de qualitat i sostenible, sinó que també contribueix a la cohesió territorial de les Terres de l’Ebre.”
El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Antoni Gilabert, ha volgut destacar que “estem començant la construcció de dos quilòmetres estratègics que connectaran l’embarcador de l’Aldea i el pont d’Amposta”, ha explicat Gilabert. “Aquest tram s’unirà a la via verda actualment en construcció, que va de Roquetes a la Ràpita, creant així una xarxa més extensa”.
Gilabert ha destacat la importància d’aquesta obra en el context més ampli de la mobilitat sostenible: “Aquest projecte no només ens connectarà amb la part d’Eurovel i del Montsià, sinó que també ens integrarà a l’Eurovel 8, la xarxa europea de carrils bici que passa pel pont d’Amposta”.
El president ha emfatitzat el doble objectiu del Consell Comarcal en la promoció de les vies verdes: “Apostem per aquestes infraestructures principalment com a mitjà de transport sostenible, facilitant el desplaçament entre poblacions, i alhora com a eina per potenciar l’economia i el turisme de la nostra comarca”.
L’alcalde de l’Aldea, Xavier Royo, ha destacat el paper fonamental de l’Ajuntament en el desenvolupament del projecte de la Via Verda. “Des de l’inici de la legislatura, quan el president ens va plantejar la cessió de terrenys per a la Via Verda, hem agilitzat tots els tràmits, incloent les llicències urbanístiques, per facilitar l’execució de l’obra com més aviat millor”, ha afirmat Royo.
Royo ha emfatitzat que aquesta extensió no només unirà la part dreta del Delta de l’Ebre, sinó que també connectarà la majoria de les vies verdes amb l’estació de tren. “A principis d’any, vam iniciar una obra per connectar l’estació amb tota la xarxa de vies verdes i carrils bici de l’Aldea. En el futur, això s’enllaçarà amb la prolongació de la Via Verda cap a Tortosa”, ha explicat.
Les obres al Baix Ebre, que comencen avui amb una inversió de prop de 460.000 €, son la connexió del Camí Natural – Via Verda del Carrilet de la Cava amb el Pont Penjant d’Amposta i l’arranjament del Passeig fluvial del marge esquerre del riu i la recuperació del Camí de Sirga.
La iniciativa permetrà connectar els 7 quilòmetres del CN – Via Verda del Carrilet de la Cava amb el passeig fluvial existent entre Amposta i la desembocadura de l’Ebre, així com amb la via ciclista Eurovelo 8. El projecte es divideix en dues zones diferenciades. La primera, des del final del CN – Via Verda del Carrilet de la Cava fins al pont de l’AP7, contempla un tram de 0,55 quilòmetres que serà compartit amb el camí de servei del canal. La segona zona, des del pont de l’AP7 fins a l’embarcador de l’Aldea, comprèn un tram de 1,8 quilòmetres que recupera l’antic camí de Sirga i inclou la restauració del bosc de ribera.
Pel que fa a les actuacions a la Terra Alta que també estan en marxa, s’hi destinen gairebé 200.000 € a millorar i recuperar el bon estat del ferm del recorregut del CN – Via Verda Val de Zafán com, també, millorar la seguretat en l’ús de la infraestructura dels 24km que transcorren per la comarca. La resta d’actuacions a la Ribera d’Ebre i Montsià encara estan en una fase inicial.