Àlex Morales alerta de la “tempesta perfecta” que ha provocat el desplom dels preus de l’arròs i demana aranzels per protegir el sector davant la competència exterior
El president de la Càmara Arrossera del Montsià, Àlex Morales Front, ha presentat aquest dimarts el balanç de la campanya arrossera 2025, que ha estat marcada per una meteorologia irregular, una producció lleugerament superior a l’any anterior amb 38.500 tones d’arròs, una qualitat excel·lent del gra rebut a la cooperativa, però també per una baixada important dels preus degut a l’excés de producció mundial, i diversos episodis de temporals que van causar danys materials significatius, especialment a les zones de Sant Jaume i Amposta.
Una campanya retardada pel clima que va avançar 10 dies
Morales ha explicat que els treballs de preparació es van iniciar més tard del normal a causa de les pluges de primavera, fet que va retardar l’alliberament de l’aigua fins a primers de maig, quan normalment es fa a la segona quinzena d’abril. Tot i aquest retard inicial, el fort calor de juny, juliol i agost va fer que la planta avancés en el seu estat tecnològic i que la collita s’avancés uns deu dies respecte als últims anys.
L’arròs bomba va entrar quasi tot entre el 20 d’agost i el 5 de setembre (aproximadament el 95% de l’acollida), gràcies a la sembra en sec que permet sembrar més aviat i evitar humitats que provoquen el foc de la pel·lícula. El president ha destacat que van tenir la dotació d’aigua que els corresponia i, a més, d’una qualitat molt bona provinent del desgel.
38.500 tones: una campanya mitjana-baixa però d’excel·lent qualitat
La Càmara Arrossera del Montsià ha rebut 38.500 tones d’arròs dels seus socis, una xifra que Morales considera mitjana-baixa, ja que una bona campanya es considera a partir de les 40.000 tones. Tot i això, la collita ha estat d’una molt bona qualitat, amb resultats de grans sencers i sans.
La principal novetat de l’any ha estat l’expansió de la tecnologia de llavors resistents a herbicides, disponible fins ara només en varietats d’arròs llarg. Aquesta tecnologia ajuda molt els pagesos en el control de males herbes i ha fet que la producció d’arròs llarg pràcticament s’hagi doblat al Delta de l’Ebre.
De cara a l’any vinent, la mateixa tecnologia s’aplicarà també a varietats de gra rodó, més adaptades a les condicions del Delta, fet que ha de millorar l’estàndard de producció de la zona.
La “tempesta perfecta”: excés d’oferta mundial i preus a la baixa
El president ha alertat d’una situació molt preocupant per al sector arrosser. Enguany, a la zona arrossera de Sevilla, que representa prop del 40% de la producció espanyola, s’ha fet el 200% de les hectàrees de producció. A més, a Itàlia, principal productora d’arròs d’Europa, també han pogut fer tota la collita completa sense problemes de sequera i amb dotacions d’aigua plenes. I a nivell mundial s’han batut rècords de producció.
Morales ha parlat de la “tempesta perfecta”: molta oferta a nivell estatal, europeu i mundial que ha provocat una baixada important dels preus de l’arròs, sobretot del llarg, que és el més produït tant a Sevilla com a la resta del món. L’arròs rodó ha aguantat millor el cop, però també ha patit una baixada de preus.
Aquesta situació deixa el sector en una posició molt desprotegida, ja que els costos de producció han pujat molt i, si no es fa una bona producció, es pot acabar cobrant l’arròs per sota dels costos de produir-lo.
Demanda d’aranzels i etiquetatge clar de procedència
Per aguantar el cop, Morales ha demanat mesures de protecció al sector, com aranzels a l’arròs importat per evitar que entri arròs de fora a preus baixos i així fomentar el consum de l’arròs que es produeix localment, que es fa sota les limitacions de fitosanitaris i les normatives laborals europees.
També ha reclamat un etiquetatge més clar de la procedència perquè el consumidor sàpiga d’on ve el producte i pugui triar en consciència l’arròs de proximat i defensar la sostenibilitat de l’arròs europeu. El president ha informat que a principis d’any els aranzels eren d’uns 35 euros per tona i ara han pujat fins als 42 euros per tona, però considera que encara és poc i s’haurien d’augmentar.
Tres episodis de temporals amb pèrdues de 400 tones d’arròs
La campanya també ha estat marcada per tres episodis de fortes pluges que van afectar especialment les zones arrosseres de Sant Jaume i Amposta. El primer temporal va coincidir quan tenien aproximadament un 30% de l’arròs pendent de segar i va venir acompanyat de pedra.
La pedregada va perjudicar unes 390 hectàrees d’arròs dels socis de la cooperativa. En total, s’estimen pèrdues de prop de 400 tones d’arròs, amb un dany ponderat mitjà del 15%. A la zona de Sant Jaume els danys van pujar fins al 25% i hi va haver camps concrets amb afectacions del 90%. Va ser un episodi molt violent, com un petit tornado que va creuar el Delta des d’Amposta fins a Riumar. Als magatzems de Sant Jaume, el vent va arrencar part de la teulada.
El segon episodi van ser les fortes pluges d’Amposta que van inundar part de la zona arrossera del terme. Per sort, en aquell moment només quedava un 15% de l’arròs per segar i les varietats més sensibles a la inundació ja estaven segades. Tot i això, alguns socis van tenir danys importants, especialment en camps on l’arròs va germinar sota l’aigua.
El tercer episodi va afectar la serra del Montsià i la Ràpita. En aquest moment ja tenien el 95% de l’arròs dins la cooperativa i l’impacte directe sobre la producció va ser mínim. Però aquestes pluges van ajudar a escampar la plaga del caragol poma al regadiu del Delta.
Morales ha remarcat que, per sort, tots els danys van ser materials i no hi va haver cap pèrdua ni desgràcia humana. Però qui sí que va patir molts danys importants van ser els companys dels cítrics i les oliveres del Montsià, que van veure malmeses les collites i molts camins.
Demanda d’inversions per gestionar l’aigua dels temporals
El president ha alertat que aquest tipus d’episodis cada any es produeixen més sovint i cal preparar-se millor per afrontar-los. A l’administració ha demanat ajuts i inversions en estacions de bombeig més potents per fer front a futures inundacions i millorar la gestió de l’aigua al Delta, ja que la plana rep totes aquestes aigües i això genera un cost molt important a les comunitats de regants en tema de bombeig.
Gran èxit de les mesures per reduir la pols
Morales ha remarcat els bons resultats de les mesures implementades per reduir al màxim la pols durant la campanya d’entrada i assecatge de l’arròs. “Enguany hem continuat amb els sistemes de tapar les càrregues, netejar les rodes i reforçar els filtres, però sobretot hem vist una gran millora gràcies als canons d’aigua que hem comprat, amb més cabal i més eficàcia”, ha explicat.
Els cànons d’aigua que la cooperativa ha adquirit en propietat llancen aigua nebulitzada que captura les partícules més fines de la pols i les micropartícules volàtils que es poden escapar dels filtres de les assecadores. Aquesta aigua fa caure la pols damunt dels sostres de la cooperativa, on després es pot recollir i gestionar correctament.
El president s’ha mostrat molt content amb els resultats i ha assegurat que alguns veïns de la zona han notat millores respecte a altres anys. Morales ha agraït als veïns de la zona la seva col·laboració i ha destacat la importància de “seguir convivint en harmonia, perquè la cooperativa és patrimoni de tots i dona feina i riquesa al territori”.
El president de la Càmara Arrossera del Montsià ha recordat que la cooperativa fa molts anys que està aquí donant feina a molta gent del territori i avui és l’empresa més gran de la comarca, aportant riquesa al territori i portant el nom del Montsià arreu amb orgull. Ha assegurat que es continua treballant per fer-ho cada cop millor.



