El jurat ha destacat l’excel·lència de totes les propostes participants i ha augurat una llarga vida a la celebració d’uns premis que reconeixen la merescuda tasca d’un producte d’alta qualitat elaborat a Catalunya
La Fatarella va acollir divendres la primera edició dels Premis Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya. La primera Nit de l’Oli Verge Extra ha estat presidida pel conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, i ha comptat amb l’assistència d’una àmplia representació del sector de l’oli a Catalunya, a més de representants de les institucions comarcals i territorials d’arreu del país.
Durant la gala s’han lliurat 83 guardons, repartits en les diferents categories que conformen els Premis, als quan han optat un total de 132 olis. El jurat ha destacat l’excel·lència de totes les propostes participants i ha augurat una llarga vida a la celebració d’uns premis que reconeixen la merescuda tasca d’un producte d’alta qualitat elaborat a Catalunya.
El 10 millors olis de 2024 han estat per a Finques (L’Olivera SCCL), Cal Portalé Picual (Cal Portalé SCP), Mas Curró Extra (Agrícola Mas Curró SL), Oli Fontclara Arbequina (Zanotelli SL), Padrí (Josep Maria Catà Català), Mas Curró (Agrícola Mas Curró SL), Janiroc Arbequina (Euroaliment Proveedor de Alimentos de Calidad SLU), Ella l’Adam (Comercial Az-Azeytun XCIII SL), Janiroc Koroneiki (Euroaliment Proveedor de Alimentos de Calidad SLU), Baronia de Cabacés (Agríc. i Secció Crèdit de Cabacés SCCL). A més, s’han guardonat els olis guanyadors en les set categories que conformen els premis: OOVE de Grans Productors, OOVE de Petits Productors, Olis de Producció Ecològica, Olis Monovarietals, Olis Elaborats en Projectes de Recuperació de Varietats Autòctones, Millor Maridatge, Combinació Culinària i Versatilitat Gastronòmica, i Millor Packaging.
El conseller Òscar Ordeig, que ha inaugurat la gala, ha manifestat que l’oli d’oliva verge extra és “un aliment de gran valor i li hem de donar el protagonisme que mereix en gastronomia com un producte principal i essencial en els nostres plats”. “Els nostres olis són la gent al territori, són qualitat i prestigi, són paisatge, tradició i cultura, són origen i proximitat i són salut i benestar”, ha afegit.
En aquest sentit, el titular del Departament d’Agricultura ha posat en relleu la importància d’aquesta primera Nit de l’Oli Verge Extra i de la celebració dels seus premis perquè “han de servir per dinamitzar el sector a la recerca de l’excel·lència i posen en valor el nostre producte entre els cuiners, mitjans de comunicació i consumidors, per augmentar l’orgull i l’autoestima cap a un producte que ho té tot”.
A la primera Nit de l’Oli Verge Extra han assistit a l’entorn de 200 persones representants del sector de l’oli català, format per més de 80 varietats i cinc DOP, i per membres del Govern de la Generalitat de Catalunya.
Aquesta primera edició dels premis s’emmarca dins de la celebració el 2025 de Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia, i tenen com a objectiu principal fomentar la promoció, la comercialització i el consum dels olis d’oliva verge extra de qualitat superior de Catalunya al mercat alimentari i a la restauració. Alhora, formen part del Pla d’acció de l’oli d’oliva que el Departament d’Agricultura va elaborar conjuntament amb el sector el 2023, amb l’objectiu de promocionar el producte tant en l’àmbit nacional com internacional, i on s’inclouen propostes d’activitats que van des de la reestructuració del sector fins a la gastronomia.
Aquests han estat els OOVE guanyadors:
OLIS D’OLIVA VERGE EXTRA DE GRANS PRODUCTORS
Afruitat verd intens
Janiroc Koroneiki, Euroaliment Proveedor de Alimentos de Calidad SLU
Olicastelló, Alsina Llorens Gabriel
Elixir Despinyolada, Cuadrat Valley SL
Priordei Arbequina, Agro Foods & Commerce SLU
Kylatt, Fruits de Ponent
Afruitat verd mitjà
Janiroc Arbequina, Euroaliment Proveedor de Alimentos de Calidad SLU
El Soleràs, Coop. Agrícola El Soleràs COOP
Ètim, Agric. Falset Marçà i Sec. de Cred. Afalma, SCCL
Vall Major, Agrícola i Secció de Crèdit La Palma, SCCL
Oli de Pau, Empordàlia
Afruitat verd lleuger
Janiroc Leciana, Euroaliment Proveedor de Alimentos de Calidad SLU
Degustus Ecològic, Cooperativa La Granadella
Nos 300m, Unió Origen SCCL
Montsacer, Cooperativa La Bisbal de Falset
Massís del Port 1898 Verd 100% Arbequina, Agrícola i Sec. Crèdit Sant Josep
Afruitat madur
Padrí, Josep Maria Catà Català
Mestral, Coop. Agrícola de Cambrils SCCL
Les Cabanes, Agrícola Sant Isidre Juncosa de Les Garrigues SCCL
Vilà, Vilà Molí d’Oli SL
Degustus Integrada, Cooperativa La Granadella
OLIS D’OLIVA VERGE EXTRA DE PETITS PRODUCTORS
Afruitat verd intens
Finques, L’Olivera SCCL
Cal Portalé Picual, Cal Portalé SCP
Oli Fontclara Arbequina, Zanotelli SL
Oli Fontclara Argudell, Zanotelli SL
Priordei Rojal, Agro Foods & Commerce SLU
Afruitat verd mitjà
Oli del Boix, Jordi Elies Fabrega
Ella i Natres, Comercial Az-Azeytun XCIII SL
Furro, Alexander Sirera Moreno
Cimma Arbequina, Ivan Caelles Colomes
Janiroc Jardí Varietal, Euroaliment Proveedor de Alimentos de Calidad SLU
Afruitat verd lleuger
Mas Curró, Agrícola Mas Curró SL
Baronia de Cabacés Convencional, Agríc. i Secció Crèdit de Cabacés SCCL
Origival Koroneiki, Origival SL
Casolí, Mil&Unverd SL
Mallafré Arbequina, H. Mallafré SL
Afruitat madur
Mas Curró Extra, Agrícola Mas Curró SL
Ella l’Adam, Comercial Az-Azeytun XCIII SL
D’Oliciós Arbequina Essential, Neuen Karbu SL
Fusió D’Aromes Cupatge, Agríc. i Secció Crèdit de Cabacés SCCL
Ella l’Ariadna, Comercial Az-Azeytun XCIII SL
OLIS DE PRODUCCIÓ ECOLÒGICA
Finques, L’Olivera SCCL
Oli Fontclara Arbequina, Zanotelli SL
Janiroc Koroneiki, Euroaliment Proveedor de Alimentos de Calidad SLU
Orcau Vell, Aina Roca Melines
Cimma Arbequina, Ivan Caelles Colomes
OLIS MONOVARIETALS
Millor monovarietal arbequina: Finques, L’Olivera SCCL
Millor monovarietal arbosana: Casolí, Mil&Unverd SL
Millor monovarietal argudell: Oli Fontclara Argudell, Zanotelli SL
Millor monovarietal coratina: Mas Montseny Selecció Coratina, Josep Maria Catà Català
Millor monovarietal cua de Cirera: Orcau Vell, Aina Roca Melines
Millor monovarietal empeltre: Rius d’Or Empeltre, Rius d’Or
Millor monovarietal farga: La Trullola Selecció Farga, Agrícola Cat S. Isidre del Perelló
Millor monovarietal fulla de salze: Rius d’Or Fulla de Salze, Rius d’Or
Millor monovarietal kironeiki: Janiroc Koroneiki, Euroaliment Proveedor de Alimentos de Calidad SLU
Millor monovarietal lecciana: Janiroc Lecciana, Euroaliment Proveedor de Alimentos de Calidad SLU
Millor monovarietal llargueta Pallaresa: Cal Portalé Llargueta Pallaresa, Cal Portalé SCP
Millor monovarietal menya: Cabrona, Set d’Oli SL
Millor monovarietal negral: Furro (Negral), Alexander Sirera Moreno
Millor monovarietal oliana: Ella l’Adam, Comercial Az-Azeytun XCIII SL
Millor monovarietal picual: Cal Portalé Picual, Cal Portalé SCP
Millor monovarietal rojal: Priordei Rojal, Agro Foods & Commerce SLU
Millor monovarietal sevillenca: Oli Coll de l’Alba, Xavier Guilera Ximenis
Millor monovarietal vera del Vallès: Mas Curró Extra, Agrícola Mas Curró SL
Millor monovarietal verdiell: Esmolet, Sodelplana SCP
OLIS ELABORATS EN PROJECTES DE RECUPERACIÓ DE VARIETATS AUTÒCTONES
Mas Curró Extra (Vera del Vallès), Agrícola Mas Curró SL
Furro (Negral), Alexander Sirera Moreno
Priordei Rojal (Rojal), Agro Foods & Commerce SLU
MILLOR MARIDATGE, COMBINACIÓ CULINÀRIA I VERSATILITAT GASTRONÒMICA
Padrí, Josep Maria Catà Català
Janiroc Lecciana, Euroaliment Proveedor de Alimentos de Calidad SLU
Janiroc Arbequina, Euroaliment Proveedor de Alimentos de Calidad SLU
MILLOR PACKAGING
Set d’Oli Arbosana, Set d’Oli
Ella l’Ariadna, AZ Azeytun
Cabrona, Set d’Oli
MILLORS OLIS 2024
Finques, L’Olivera SCCL
Cal Portalé Picual, Cal Portalé SCP
Mas Curró Extra, Agrícola Mas Curró SL
Oli Fontclara Arbequina, Zanotelli SL
Padrí, Josep Maria Catà Català
Mas Curró, Agrícola Mas Curró SL
Janiroc Arbequina, Euroaliment Proveedor de Alimentos de Calidad SLU
Ella l’Adam, Comercial Az-Azeytun XCIII SL
Janiroc Koroneiki, Euroaliment Proveedor de Alimentos de Calidad SLU
Baronia de Cabacés, Agríc. i Secció Crèdit de Cabacés SCCL