L’APT finança el projecte amb una subvenció del programa del “2% cultural”
El dijous 8 d’agost, es van iniciar les obres de restauració de la Torre de Virgili, una construcció medieval del segle XIII, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), ubicada a Vila-Seca, prop del nucli de La Pineda, en els terrenys de la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) del Port de Tarragona. L’execució del projecte té una durada prevista de 6 mesos per part de l’empresa RÈCOP Restauracions Arquitectòniques SL., amb un import de 498.918,63 euros, finançat gràcies a una subvenció aconseguida amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vila-seca a través del programa “2% cultural”.
Els primers treballs han inclòs la col·locació d’elements de seguretat i la instal·lació d’una caseta per donar cobertura a l’obra. La Torre de Virgili és una construcció del segle XIII, situada en un extrem dels terrenys del Port de Tarragona destinats a la ZAL, accessible des de la carretera TV-3146 i situada a uns 800 metres del mar. Aquesta torre, que pertanyia a la família Virgili, va ser construïda com a punt de guaita i defensa.
La restauració de la torre vol recuperar el patrimoni històric dins del domini públic portuari, fomentar-ne la divulgació i facilitar l’accés al públic. L’estat actual de la torre presenta lesions greus, necessitant una intervenció important. L’edifici presenta una planta rectangular d’uns 5,60 x 6,60 metres, amb murs de 60 cm de gruix i uns 11 metres d’alçada. A l’interior, es divideix en una planta baixa i dos pisos amb un terrat superior. La restauració preveu actuar en les dues plantes superiors i millorar els accessos i l’entorn, integrant-lo a la ruta patrimonial municipal.
Les torres de guaita o vigilància es construïen a la costa mediterrània durant els segles XVI i XVII per prevenir atacs de pirates i protegir els habitants. La Torre de Virgili es va utilitzar durant la Guerra Civil com a torre de vigilància del camp d’aviació prop de La Pineda. A pocs metres es conserven les restes d’una entrada al refugi subterrani d’aquella època. La restauració actual no inclou les edificacions annexes d’època contemporània, però el refugi antiaeri serà objecte de rehabilitació en un altre projecte.