Una tradició amb 52 anys de concursos a Amposta
La parròquia de Foz do Douro, a Porto, acull fins a l’1 de setembre una exposició de 24 vestits de paper provinents d’Amposta i Mollerussa. Aquesta iniciativa forma part de l’estratègia per impulsar la candidatura de L’art de cosir vestits de paper com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, una proposta conjunta dels ajuntaments de les dues localitats catalanes i la Unió de Parròquies de Porto.
La inauguració de la mostra va tenir lloc just abans de la celebració del Cortejo do Traje de Papel, esdeveniment que es va dur a terme diumenge amb la participació de més de 400 persones que van desfilar amb vestits de paper inspirats en els Jocs Olímpics al passeig marítim de Porto.
El projecte per presentar la candidatura a la UNESCO es basa en la col·laboració amb Portugal, país que, amb menys tradicions inscrites, té més possibilitats d’aconseguir el reconeixement. L’objectiu és que la candidatura es presenti abans del març del 2026, amb la possible incorporació de Güeñes, al País Basc, i Águiles, a Múrcia, per augmentar el suport.
L’acte inaugural va comptar amb la presència de l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, la regidora de Cultura, Raquel Pueyo, l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, i les regidores de Cultura, Inés Martí, i de Festes, Anna Tomàs, així com la directora de la candidatura conjunta, Carme Polo. També hi van assistir modistes de les dues localitats, entre elles Pepita Marrades, de Mollerussa, i Yolanda Moreno i Paquita Pagà, d’Amposta, que tenen peces a l’exposició.
L’alcalde, Adam Tomàs, reblava durant l’acte que “els objectius compartits i afrontats de manera conjunta són més fàcils d’aconseguir, i una tradició tan arrelada com la confecció dels vestits de paper, amb 52 anys de concursos a Amposta, ens ha unit amb Mollerussa i Foz do Douro amb la meta de convertir-los en Patrimoni Immaterial”.