Dotzè any consecutiu, al XII Campus de Patrimoni Etnomusical “Ebrefolk”
La capital de la Ribera d’Ebre donarà el tret de partida, per dotze any consecutiu, al XII Campus de Patrimoni Etnomusical “Ebrefolk”. Este festival i universitat d’estiu dedicada al a difusió de l’anomenada “música i ball tradicionals” és impulsat per l’associació de recerca etnogràfica “Espai de So” de Tortosa. Enguany, hi ha una seixantena d’alumnes inscrits, vinguts des de l’Empordà, el Barcelonès, el Montsià, el Camp de Tarragona, Alacant, València, Mallorca, Múrcia, Madrid… així com una trentena de jóvens d’Erasmus de Bulgària, Letònia, Catalunya i Múrcia, coordinats per l’entitat Obret’Ebre.
Des de dijous fins diumenge, hi ha programats al Teatre La Llanterna una vintena de tallers de sobre cant (cant per a la ronda i el ball i cançons de pandero), ball (jota, fandango, seguidilla, bolero, ball de coques), instruments (guitarra, guitarró, tiple, violí, pandero quadrat i altres percussions) i poesia improvisada (“glosa” i rap). Entre les novetats, enguany hi ha el taller de rap improvisat o freestyle, que impartiran membres dels col·lectius Raplegats i Llobregat Block Party així com altres rapers del Barcelonès. Tots els tallers i xarrades són dirigides per especialistes vinguts de Múrcia, el País Valencià, Aragó, Catalunya i Mallorca.
Este dijous, a les 18.15 h, el públic interessat podrà assistir gratuïtament a la conferència inaugural “Els gèneres de ball tradicional en les tonadilles d’autors catalans” de la professora Aurèlia Pessarrodona (UAB) i, a les 22.00 h, gaudir de la “Ronda” que discorrerà pels carrers de Móra d’Ebre, acompanyants de quintos, poetes improvisadors, alumnat, professorat i tot aquell que s’hi vulga afegir amb un instrument.
A més a més, fins el diumenge se succeiran espectacles gratuïts a la plaça de Dalt com ara la “Vetlada de Versadors/es i Rapers/res”, el divendres 12, amb la presència d’una quinzena de poetes improvisadors catalans, valencians, mallorquins i murcians. Dissabte 13 serà el torn del “Bureo/Sarau Folk”, un concert-ballada amb sopar de carmanyola, en què prendran lloc formacions musicals ben conegudes com “Sagueta Nova” (Biar, País Valencià), “Es Revetlers” de Santanyí (Mallorca), la “Rondalla dels Ports” de Tortosa i la “Cuadrilla Murciana de Pedro Cabrera”. I el diumenge, clourà el Campus, amb una cercavila i la ballada del restaurat “Ball de Coques”, amb un taller previ gratuït, repartiment de coques i vermut popular, en què es preveu la participació d’una cinquantena de parelles.
EBREFOLK compta amb el patrocini de l’Ajuntament de Móra d’Ebre i la Direcció General de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya, i la col·laboració de “La Riuada” i “Amics de la Jota”, el Centre d’Esplai “Treu Banya” i els quintos i quintes de Móra d’Ebre, així com l’entitat Obretebre de Roquetes.