Descobreix l’alimentació ecològica: visites, xerrades i activitats per a tota la família del 11 al 19 d’octubre
El proper dissabte comença una nova edició de la Setmana BIO per l’alimentació ecològica, que tindrà lloc de l’11 al 19 d’octubre amb més de 450 activitats, que es desenvoluparan arreu de Catalunya promogudes pels agents del sector mateix. L’objectiu de la Setmana Bio és promocionar i donar a conèixer la producció i l’alimentació ecològiques a tota la població catalana. També, i molt especialment, es vol donar a conèixer els propis actors del sector, ja que moltes de les activitats les han preparat i les ofereixen els pagesos i pageses i empreses alimentàries mateixes, així com totes aquelles entitats relacionades amb el sector aprofiten aquest esdeveniment per explicar la seva feina entre la població.
La Setmana Bio, que enguany arriba a la tretzena edició, presenta un programa d’activitats amb xerrades divulgatives i tècniques, tast de productes, activitats infantils, activitats per descobrir la producció i l’alimentació ecològica tot fent esport, visites guiades a explotacions i propostes adreçades a fer conèixer de primera mà a totes les persones interessades què és la producció i els productes ecològics i quines són les seves particularitats i beneficis.
Donar a conèixer la producció ecològica
La Setmana Bio és una iniciativa del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació dirigida a la ciutadania en general per difondre què és la producció ecològica i promoure el consum dels productes ecològics. Les actuacions que conformen el programa són proposades per tots aquells agents relacionats amb el sector ecològic que hi volen participar com a promotors, així com d’altres entitats i administracions, com ara consells esportius, biblioteques públiques, administracions locals, etc.. sense els quals aquesta proposta no seria possible.
Aquest projecte s’emmarca dins de les actuacions del Pla d’acció per al desenvolupament de la producció ecològica 2024-2027 previstes per estimular la demanda i garantir laconfiança de les persones consumidores i millorar el coneixement dels consumidors de les característiques i el valor afegit dels productes ecològics.
Com participar-hi?
La Setmana Bio disposa d’una plataforma web, https://setmanabio.cat, on es pot consultar tota la informació sobre les diferents activitats disponibles, així com les condicions d’inscripció segons sigui el cas. Hi ha moltes activitats obertes en què no cal inscripció i d’altres en què si que és necessari. Algunes d’elles poden tenir un cost.
Amb l’objectiu d’informar i difondre la producció i alimentació ecològica, els organitzadors d’activitats ofereixen actuacions emmarcades en algun dels següents grups:
- Visites a productors i/o elaboradores ecològics: Productores i elaboradores ecològics ofereixen visites a les seves finques i obradors per mostrar la seva feina i com s’obtenen els seus productes.
- Activitats de divulgació: Propostes per donar a conèixer la producció ecològica i la qualitat dels aliments. Inclou tallers, jornades, fires, mercats, espais a biblioteques i passis de documentals.
- Activitats d’esport: Activitats per descobrir la producció i alimentació ecològica tot fent esport.
- Activitats gastronòmiques: Per conèixer l’aliment ecològic, res millor que consumir-lo directament en un restaurant o arran d’una activitat gastronòmica, com ara un taller de cuina o show cooking.
- Setmana Bio a l’Escola
La Setmana Bio a l’escola
Un cop més, la festa dels productes ecològics comptarà amb la Setmana Bio a l’Escola, l’apartat de la Setmana Bio que celebra la comunitat educativa. Cal destacar que el Departament organitza tres grups d’activitats orientades a la Setmana Bio a l’Escola. El primer és una sèrie de tallers dinamitzats per treballar l’àlbum interactiu Del camp a la cuina, l’aventura de la producció ecològica (elpodeu descobrir a https://album.setmanabio.cat), que es faran a 60 escoles de primària repartides per Catalunya. El segon és l’organització de vuit jornades tallers “Engeguem l’hort d’hivern”, una a cada demarcació territorial, a les quals assistiran professors i mestres d’escoles i centres educatius de la zona, que rebran formació i planter i llavors amb les quals cadascun engegarà l’hort al seu centre. En total, hi haurà unes 160 escoles que participaran en aquests tallers i que després engegaran els seus horts ecològics i faran una activitat de Setmana Bio.
Com a novetat, enguany s’impulsa una prova pilot de xerrades-debat sota el títol “Producció ecològica, models agroalimentaris i implicacions globals” en deu centres d’educació secundària, amb la participació d’operadors ecològics del territori. Aquesta activitat té com a finalitat fomentar la reflexió i el debat entre l’alumnat sobre el sistema agroalimentari actual, el seu impacte social, ambiental i econòmic, i el paper que hi pot tenir la producció ecològica. Gràcies a aquestes xerrades, s’han pogut estendre les activitats a l’àmbit educatiu de secundària, ampliant així l’abast de la Setmana Bio a l’escola dels 3 fins als 18 anys.
A més, i com en cada edició, s’han produït una sèrie de materials divulgatius de la producció ecològica que els promotors de les activitats repartiran entre els participants.



