S’ha començat amb els treballs de documentació i recerca dels elements patrimonials, tant naturals, com culturals i immaterials
L’Ajuntament de l’Aldea signà el contracte amb l’empresa Solucions Geogràfiques S.C.C.L., guanyadora de la licitació del contracte de béns i serveis “Redacció de l’inventari previ al catàleg de béns a protegir i catàleg de béns a protegir al terme municipal de l’Aldea”.
Des d’aquesta data, l’equip de treball ja ha començat amb els treballs de documentació i recerca dels elements patrimonials, tant naturals, com culturals i immaterials, que actualment conformen el patrimoni protegit de L’Aldea. Per un costat, tenim 23 elements de patrimoni cultural amb una protecció BCIN -la màxima existent a l’estat espanyol-, 4 elements integrants de l’Inventari de Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya i 1 element BCIL -Bé Cultural d’Interès Local. Per altra banda, les proteccions de patrimoni natural existents només del terme són els 2 arbres monumentals (eucaliptus) al Mas de Bernis i l’om de Burjassénia -també arbre monumental-, així com el camí del Xoperal, protegit amb la figura Arbreda d’Interès Local. Amb tot, les proteccions naturals del terme no s’acaben aquí, ja que el municipi té parts dins el PEIN de la Serra de Cardó-Boix i la Xarxa Natura 2000 del Delta de l’Ebre.
Aquest estiu començaran els treballs de confecció d’un inventari de tots els elements patrimonials -naturals, culturals i immaterials- que puguin ser susceptibles de ser protegits. Pel que membres de l’equip de treball faran un treball de camp per documentar i geolocalitzar tots els elements que actualment estan protegits, així com localitzar-ne de nous.
Quan aquest inventari sigui finalitzat, es farà una proposta a l’Ajuntament dels elements susceptibles de ser catalogats. I, aprovada, s’elaborarà un Catàleg de Protecció dels Béns Patrimonials amb una fitxa descriptiva de cada bé.
La regidora de Foment Cultural, Irene Negre, indicava que: “pensem que l’elaboració d’un inventari de patrimoni d’un municipi és important per a les persones que hi viuen, perquè afavoreix els elements que pertanyen a la seva història. Una feina de preservació de la història del nostre municipi que hem treballat des del 2019. Per això pensem que és important demanar la col·laboració popular en la seva confecció, per tal de confeccionar un inventari entre tots, no només un equip gestor, i aconseguir d’aquesta manera que el patrimoni sigui de tota L’Aldea”.
La presentació de la xarrada participativa tenia lloc al Casal de Joves de l’Aldea amb l’objectiu de tenir un primer contacte amb els aldeans i aldeanes, per poder començar a situar el patrimoni que tot aldeà i aldeana voldria preservar per a les generacions futures.