El nou espai dobla els metres quadrats i disposa d’equipament i tecnologia de primer nivell
El Servei de Patologia de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC) a les Terres de l’Ebre ja treballa des del passat 27 de maig a les noves instal·lacions a l’Hospital de la Santa Creu de Jesús, a Tortosa, amb plena normalitat. L’equip està format per sis metges i metgesses forenses, les dues tècniques d’autòpsies, una psicòloga i la tramitadora processal, que mantenen els despatxos als jutjats. A banda de Tortosa, el nou espai també dona cobertura als partits judicials de Gandesa i Amposta. Aquestes noves instal·lacions marquen un punt d’inflexió en la millor prestació dels serveis forenses a les Terres de l’Ebre.
Avui han fet la primera visita institucional a les noves instal·lacions la secretària per a l’Administració de Justícia, Iolanda Aguilar, amb l’equip tècnic del Departament de Justícia, Drets i Memòria; el director de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC), Eneko Barbería; el director dels Serveis Territorials del Departament ales Terres de l’Ebre, Lluís Montull, el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Adam Tomàs Roiget, i l’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, acompanyats d’altres alts càrrecs del Govern i autoritats locals. Tots ells han destacat els esforços que han fet tant l’Ajuntament de Tortosa com la Generalitat perquè la ciutat disposi d’aquestes noves instal·lacions, i han valorat molt positivament el trasllat.
“L’acord de col·laboració entre la Generalitat i l’Ajuntament ha permès mantenir a les Terres de l’Ebre el servei de patologia forense; és un exemple de col·laboració entre administracions per a la prestació de serveis a la ciutadania”, ha manifestat l’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, que també ha destacat: “Aquestes noves instal·lacions milloren les existents fins ara, gràcies a la cessió que fem des de l’Ajuntament de l’espai situat a l’Hospital de la Santa Creu durant un període de vint anys i la inversió que hem dut a terme per les obres d’adequació.”
Per la seva part, el director de l’IMLCFC, Eneko Barberia, ha ressaltat el salt qualitatiu que representa aquest canvi: “Iniciem una nova etapa en la prestació dels serveis forenses a la divisió de les Terres de l’Ebre, en unes instal·lacions modernes, adaptades a la realitat del s.XXI, més dignes per als professionals i més respectuoses amb les famílies”.
Col·laboració entre Ajuntament i Departament
Aquestes millores són fruit d’un acord entre el Departament de Justícia, Drets i Memòria i l’Ajuntament de Tortosa. L’Ajuntament ha realitzat les obres d’adequació dels espais, tenint en compte les característiques necessàries de sanejament per dur a terme les autòpsies, i a aquests efectes, hi ha invertit 342.490 euros (IVA inclòs) ].També assumeix el compromís de cedir l’espai a l’IMLCFC per a un període de 20 anys. El Departament, per la seva banda, ha assumit els costos de l’equipament tècnic amb una inversió final de 151.000 euros (IVA inclòs).
La voluntat de millorar les instal·lacions es va fer palesa l’any 2016 quan, arran de l’accident de trànsit de Freginals, amb 13 víctimes mortals, es va posar en evidència que les instal·lacions existents no permetien prestar un servei forense òptim, sobretot davant grans catàstrofes.
L’acord permet no només seguir prestant aquest servei forense a la demarcació de les Terres de l’Ebre, a Tortosa, sinó prestar-lo amb excel·lència i modernitat.
Espai més gran, amb bioseguretat i tecnologia de primer nivell
El nou espai va acompanyat de millores qualitatives que permetran prestar un millor servei forense. Primer, perquè es tracta d’unes dependències que, amb 180 metres quadrats, doblen la superfície de l’anterior espai; i, segon, perquè les instal·lacions s’han dotat amb equipament avançat i s’han adequat als estàndards més exigents de la normativa de riscos biològics, químics i ambientals, tant pel que fa a l’equipament, com als circuits interns, com als protocols d’actuació. El nou espai inclou sis càmeres de refrigeració, tres càmeres de congelació i una sala d’autòpsies dotada de dues taules i d’un sistema de pressió negativa; és a dir, que impedeix que els microorganismes de l’interior de la sala surtin a l’exterior. A més, també inclou una cabina de gasos per a la manipulació de formol, que evita qualsevol tipus de risc químic per als professionals que fan els estudis de les mostres de teixits corporals. Paral·lelament, també s’han disposat circuits diferenciats per a l’entrada de cadàvers i l’entrada de persones dins de l’espai.
1 de cada 2 autòpsies són morts per causes naturals
La Divisió de l’IMLCFC a Terres de l’Ebre va realitzar un total de 130 autòpsies l’any 2023. Aquest 2024, en el període de gener a juny, se n’han registrades 67, una xifra molt similar al mateix període de l’any anterior.D’aquestes, el 60% es corresponen al partit judicial de Tortosa. És destacable que les morts per causes naturals suposen quasi el 50% de les autòpsies, una ràtio comparable a les altres divisions de l’IMLCFC. En ocasions es tracta de morts sobtades que, en casos de gent jove, poden tenir un impacte molt gran en les famílies i l’entorn proper. “Això ens empeny a estudiar-les bé i a preguntar-nos com podríem prevenir-ne”, ha afirmat Barbería. És amb aquest objectiu que la Divisió de les Terres de l’Ebre participa en un projecte per a l’estudi de la mort sobtada a les Terres de l’Ebre, conjuntament amb el Servei de Cardiologia de l’Hospital Verge de la Cinta, i forma part també de la Unitat de Mort Sobtada, que va crear el mateix Institut de Medicina Legal ara fa un any. “Amb tot, el que volem destacar és que les autòpsies tenen un potencial social que no volem desaprofitar, perquè la medicina forense pot ser una disciplina que contribueixi a donar vida”, ha conclòs el director de l’Institut.
Cap a una “justícia de les cures”
La secretària per a l’Administració de Justícia, Iolanda Aguilar, ha agraït l’esforç entre institucions perquè “és amb l’entesa i la col·laboració que avançarem decididament cap a l’objectiu compartit de prestar un servei de justícia proper, eficient, àgil i de qualitat, que situï el ciutadà al centre de les polítiques públiques, molt especialment als que es troben en situacions de necessitat o vulnerabilitat”. “Hem de transitar cap a una vertadera justícia de les cures”, ha conclòs. En aquest sentit, ha recordat que “la medicina legal i forense no es limita a les autòpsies, sinó que cada cop més posa el focus en l’abordatge de situacions complexes”.
Aquest any, per exemple, l’IMLCFC ha creat les unitats de valoració forense integral (UVFI), que ha permès incorporar-hi 19 nous professionals de la medicina legal, la psicologia i el treball social. Dins d’aquest programa, l’IMLCFC de les Terres de l’Ebre compta amb una nova psicòloga, que es dedicarà en exclusiva a la valoració pericial de les víctimes de violències masclistes durant els processos judicials. A més, el Departament de Justícia ha elaborat el Pla d’adequació i millora d’espais i usos per a l’atenció a la víctima, que preveu fer actuacions a 46 seus judicials abans de l’estiu de 2025. S’hi inclouen intervencions clau perquè les víctimes se sentin acompanyades, protegides i ben ateses, com ara l’adequació dels espais físics amb sales d’espera específiques i més amables, així com també la millora dels recorreguts interns per a víctimes i detinguts, per evitar que coincideixin dins de l’edifici judicial. Pel que fa a la demarcació de Terres de l’Ebre, aquest prototip de sala ja s’ha instal·lat als jutjats d’Amposta, i en els propers mesos es farà el mateix en els dos partits judicials restants.