L’Ajuntament impulsa aquesta iniciativa en el marc del Dia Mundial del Turisme, amb la participació de xefs locals i l’Escola d’Hostaleria
Tortosa ha presentat un nou plat gastronòmic dissenyat específicament per promocionar la ciutat com a destinació turística culinària. La iniciativa, impulsada per l’Ajuntament en col·laboració amb xefs locals i l’Escola d’Hostaleria, forma part de les estratègies derivades del llibre blanc del turisme gastronòmic presentat l’any passat.
L’alcalde Jordi Jordan ha explicat que aquesta acció s’emmarca dins les activitats del Dia Mundial del Turisme i representa una de les línies de treball prioritàries de l’Ajuntament. “La promoció de Tortosa des del punt de vista gastronòmic és una de les línies que estem impulsant perquè pensem que hi ha molt de recorregut a la nostra ciutat”, ha declarat Jordan, qui ha destacat que el plat vol recollir “la tradició i la història de Tortosa des del punt de vista gastronòmic, però amb una visió moderna“.
El nou plat incorpora productes locals característics de la gastronomia tortosina com la galera, l’oliva, les ameles, l’abadejo, la tomata de penjar i altres ingredients representatius del territori. Segons Laura Garcia, xef del Racó de Mig Camí i una de les impulsores del projecte, la selecció es va fer pensant en productes que “la gent sol tenir a mà i que ha menjat” per no perdre el concepte del plat amb ingredients massa exòtics.
Cristian López, xef de Moments, ha explicat l’enfocament innovador de la proposta: “Hem agafat uns ingredients que estem molt acostumats a menjar d’unes maneres i hem intentat canviar la manera de menjar“. Com a exemple, ha mencionat la creació d’un ajo blanco de galera en lloc del tradicional arròs, i una cocció del bacallà banquejada en comptes de confitada, amb l’objectiu de “trencar els estereotips“.
La regidora de Turisme Sonia Ruperez ha anunciat que el plat encara no té nom definitiu i que es farà una campanya participativa perquè la ciutadania pugui proposar denominacions. Els interessats poden enviar les seves propostes per correu electrònic a tortosa-turisme.cat o dipositar-les en una urna que estarà disponible durant la degustació del divendres al Casal Tortosí. Posteriorment es farà una selecció dels noms més adients i un procés de votació popular.
Les activitats del Dia Mundial del Turisme a Tortosa inclouen més de trenta propostes que es desenvoluparan entre els dies 26 i 28. Entre les més destacades figuren una ruta modernista a l’interior de la Casa Bruneta, una visita guiada a la casa de l’Olivera a càrrec de la Fundació Merce Plà, i la Ruta Tortosa i la Pedra de Flix organitzada pels Amics dels Castells en record de l’historiador Hilari Muñoz.
La iniciativa forma part de l’aposta de l’Ajuntament per diversificar l’oferta turística de la ciutat i posicionar Tortosa com un referent en turisme gastronòmic a les Terres de l’Ebre.



