Carmona ha reconegut l’impacte en la mobilitat dels usuaris, però ha subratllat la importància d’aquesta inversió del govern espanyol en la infraestructura ferroviària
El primer cap de setmana d’octubre, Traiguera es transformarà en un autèntic escenari romà, transportant veïns i visitants més de 2.000 anys enrere en el temps. Aquesta localitat valenciana, estretament vinculada a l’antiga Via Augusta, principal artèria de comunicació i transport de la Mediterrània romana, celebra les seves arrels amb una impressionant recreació històrica.
Sota el nom de “Thiar Julia”, l’esdeveniment oferirà durant tot el cap de setmana una immersió total en la vida quotidiana de l’Antiga Roma. Gràcies a la col·laboració de tot el poble, els carrers de Traiguera s’ompliran d’escenificacions i representacions que permetran als assistents experimentar de primera mà com era la vida fa dos mil·lennis.
Aquesta iniciativa no només ret homenatge al ric patrimoni històric de la localitat, sinó que també serveix com a eina educativa i cultural, apropant la història romana a tots els públics d’una manera vivencial i entretinguda.
La festa “Thiar Julia” s’ha convertit en una cita ineludible per als amants de la història i la cultura romana, consolidant Traiguera com un referent en la recreació històrica a la Comunitat Valenciana.
Una de les particularitats d’aquesta fira romana és la varietat de personatges, perfectament caracteritzats, que recorren els carrers durant el dissabte i el diumenge. Podem trobar estàtues, vestals, sàtirs, leprosos, nimfes i passejar al costat d’éssers mitològics com el Bacus, la Medusa, el Faune, el Caront… tots ells representats pel grup de teatre local Els Ganxos.
El mercat està format per més de 90 parades d’artesania en cuir, pedres, fusta, essències, alimentació amb productes artesanals de proximitat com vins, olis, formatges, embotits, mel o melmelades, entre d’altres. L’activitat és frenètica durant tot el cap de setmana amb una gran quantitat d’activitats programades, tant per als més grans (amb el tast d’olis o les receptes del cocus), com per als més petits (amb contacontes, el taller d’all i oli o l’espai de jocs infantils).
Totes aquestes activitats més lúdiques es complementen amb exposicions, visites guiades al museu parroquial i demostracions sobre com es fan els ciris.