Amb propostes que abasten àmbits tan diversos com l’arqueologia, l’etnologia i la natura, la institució museística aposta per atraure públics de totes les edats i interessos
L’any va començar amb activitats centrades en el paper de la dona en la ciència, com el projecte ‘GENIS’, l’exposició ‘Amb A d’AstrònomA’ i la conferència de l’ebrenca Estefania Blanch, que han tingut excel·lent acollida entre els visitants.
Entre les novetats més destacades figura l’acollida del IV Simposio Ibérico de Odonatología del 10 al 12 de juliol, un esdeveniment que reunirà els principals experts en libèl·lules de l’àmbit iberobalear i que posteriorment donarà lloc a l’exposició fotogràfica ‘Libèl·lules de les Terres de l’Ebre’.
El museu també s’ha adherit a la iniciativa ‘Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025’ amb activitats com ‘Amposta al paladar’, una ruta guiada que combina patrimoni i gastronomia local durant els dies 17 i 18 de maig, coincidint amb la Festa del Mercat a la Plaça.
Després de dos anys d’absència, torna la Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre el 25 d’octubre, renovada amb taules rodones i actuacions de grups de cultura popular que marcaran un punt d’inflexió en el format d’aquesta trobada.
La sala d’exposicions temporals acollirà dues mostres significatives durant l’any: una dedicada als més de 20 anys del Grup de Dansa Paracota i una altra sobre la figura del mestre Francisco Casanovas, director de La Lira Ampostina, coincidint amb el 125è aniversari del seu naixement.
El cicle ‘Ebre, Música & Patrimoni’ tornarà entre juliol i octubre per oferir una revisió musicada contemporània del patrimoni immaterial ebrenc, aquesta vegada de la mà del duet Terrae, creant així noves mirades sobre el patrimoni local.
La programació s’estén més enllà d’Amposta, amb activitats als diferents municipis consorciats com exposicions itinerants a Alcanar i Santa Bàrbara, i experiències immersives com ‘Tasta la Cultura de l’Ebre’. Paral·lelament, es mantenen projectes supramunicipals en col·laboració amb entitats com el Parc Natural del Delta de l’Ebre i l’Ajuntament de l’Aldea.
Mentre l’àrea d’arqueologia es concentrarà enguany en la gestió i documentació del fons, el museu participarà en les Jornades Europees d’Arqueologia 2025, considerades l’activitat participativa més important d’Europa relacionada amb el patrimoni cultural.