El programa contemplarà tretze pel·lícules documentals, tres ficcions i quatre curtmetratges, que es podran veure del 26 de setembre i el 5 d’octubre als OCINE de Roquetes. Els films serviran per abordar temes com la Memòria Democràtica, la Revolució Russa, la Guerra Freda, la violència d’Estat o les migracions. Així, entre la programació destaquen documentals com ‘Zimmerwald’, una producció suïssa que recupera la història d’un grup de pensadors —entre els quals hi havia Vladímir Ilitx Lenin i Lev Trotski— que el 1915 es va reunir en secret al poble suís de Zimmerwald per participar en una crida als treballadors del món perquè s’unissin contra la Primera Guerra Mundial. Més d’un segle després, un grup de joves estudiants descobreix l’existència de la conferència que va tenir lloc al seu poble. Els joves enfronten la generació més gran amb aquest record que van intentar amagar per no frustrar la neutralitat històrica suïssa, i d’aquesta manera se submergeixen per un laberint d’oblit i memòria.
Cal subratllar la projecció de pel·lícules com ‘Les filles d’Olfa’, una treball sobre dues noies grans que fugen de casa per integrar-se a les files d’Estat Islàmic, nominada com a millor documental als Oscar de l’any passat. També s’hi podrà veure Io capitano, una ficció que explica la història de dos cosins que abandonen Dakar per emigrar cap a Europa. La peça ha passat pels Oscar i pels festivals de San Sebastián i de Venècia, on es va endur el Lleó de Plata a la millor direcció.
Els conflictes d’Ucraïna i Palestina seran presents a la programació. El documental ‘Life is beautiful’ narra la història de Mohamed, un emigrant palestí a Noruega que viu des de la distància els atacs israelians a Gaza. El jove experimenta un dolor inimaginable lluny de la gent que estima i pateix mentre s’enfronta a una decisió impossible de prendre: tornar a Gaza i potser no poder sortir-ne mai més o continuar a Europa amb la seva feina com a director de cinema. La pel·lícula va rebre el premi a la millor direcció al festival IDFA 2023, als Països Baixos. D’altra banda, el documental ‘Photophobia’, premiat a la biennale de Venècia 2023, segueix la vida de Niki, un nen de 12 anys, i la seva família en una estació de metro a Khàrkiv (Ucraïna) on s’han refugiat per escapar dels bombardejos.
El dijous 26 de setembre, el documental basc Indarkeriaren oi(h)artzunak [Que se sàpiga] inaugurarà la cinquena edició de FRONT, la Mostra Internacional de Cinema de Conflicte i Pau. Aquesta pel·lícula, que es projectarà per primera vegada a Catalunya, narra la història de Tamara Muruetagoienam, que busca veritat i justícia quaranta anys després que ETA segrestés la seva família i el seu pare fos assassinat sota tortures per l’Estat. Aquest film reflecteix l’essència de la Mostra: aportar una visió humana i actualitzada dels conflictes, tant locals com globals, a través de l’audiovisual, i generar narratives sobre la memòria històrica i democràtica.
El programa d’enguany inclou tretze documentals, tres ficcions i quatre curtmetratges, que es podran veure del 26 de setembre al 5 d’octubre als OCINE de Roquetes. Les temàtiques aborden qüestions com la Memòria Democràtica, la Revolució Russa, la Guerra Freda, la violència d’Estat i les migracions. Entre els documentals destacats hi ha Zimmerwald, una producció suïssa que explora la història d’un grup de pensadors, inclosos Lenin i Trotski, que es van reunir en secret a Suïssa el 1915 per oposar-se a la Primera Guerra Mundial. Un segle després, un grup de joves descobreix aquesta conferència i s’endinsa en un laberint d’oblit i memòria.
Entre les pel·lícules projectades, cal mencionar Les filles d’Olfa, una obra sobre dues noies que fugen de casa per unir-se a Estat Islàmic, nominada als Oscar com a millor documental l’any passat. També es projectarà Io capitano, una ficció sobre dos cosins que emigren de Dakar cap a Europa, premiada amb el Lleó de Plata a la millor direcció al Festival de Venècia.
Els conflictes d’Ucraïna i Palestina també tindran presència. El documental Life is beautiful narra la història de Mohamed, un emigrant palestí a Noruega que viu de lluny els atacs israelians a Gaza. Aquesta pel·lícula va ser guardonada amb el premi a la millor direcció al festival IDFA 2023. Per la seva part, Photophobia, premiada a la biennal de Venècia 2023, segueix la vida d’una família ucraïnesa refugiada en una estació de metro a Khàrkiv.
Projecció inaugural i contingut de la Mostra de Cinema FRONT
El divendres 27 de setembre, FRONT oferirà una projecció inaugural gratuïta al Pati dels Til·lers de Roquetes amb la pel·lícula La llegenda de l’escanyapobres. Aquesta obra, dirigida per Ibai Abad, és una adaptació de la novel·la homònima de Narcís Oller, protagonitzada per Àlex Brendemühl i Mireia Vilapuig, amb Quim Àvila i Laura Conejero. El director actualitza un clàssic que manté un missatge rellevant per als nostres dies: enmig d’una crisi financera i la pèrdua de milers de cases a mans dels bancs, el tema de la novel·la, ambientada en l’Europa de finals del segle XIX, té una gran rellevància actual.
La programació completa es pot consultar al web www.mostrafront.com, i les entrades, a un preu de 6 €, estaran disponibles a partir del dilluns 2 de setembre.
Taules de pensament i projecte educatiu
Com en edicions anteriors, algunes projeccions aniran acompanyades de Taules de pensament, on es debatran temes relacionats amb els films amb la participació de figures de la cultura, l’acadèmia i la filosofia. La Mostra també continuarà amb el projecte educatiu FRONT a les Aules, una iniciativa adreçada als estudiants de secundària de les Terres de l’Ebre, que enguany es trasllada al mes de novembre. En aquest marc, es projectarà la pel·lícula El mestre que va prometre el mar. A més, el programa de la Mostra inclourà una jornada professional destinada a reflexionar sobre el sector cinematogràfic i a crear sinergies entre creadors, realitzadors i artistes del territori.
Millora de la qualitat i reconeixement
Aquest any, FRONT ha estat acceptada com a membre de Catalunya Film Festivals, una organització que agrupa 45 festivals i mostres de cinema de Catalunya. Segons Elisenda Trilla, codirectora de la Mostra, formar part d’aquest col·lectiu permetrà professionalitzar l’estructura de l’esdeveniment i millorar la qualitat de la programació i les projeccions. Per aquesta raó, s’ha decidit concentrar les projeccions a la sala premium d’OCINE de Roquetes, que compta amb tecnologia de so i vídeo d’última generació, oferint una experiència de projecció única al territori.
Un cartell contra l’extrema dreta
Per a aquesta edició, el cartell de la Mostra ha estat dissenyat per l’artista Marc Volpini Tondo, qui ha recuperat una icona antifeixista dels anys trenta: la imatge original del cartell de guerra “Aixafem el feixisme” creat el 1936 pel fotògraf i publicista Pere Català i Pic. En lloc de l’esvàstica que apareixia en el disseny original, Volpini ha substituït el símbol amb l’esfera que remata el monument franquista de Tortosa, simbolitzant la persistència dels valors dictatorials en certs sectors de la societat actual. El cartell pretén ser una crida d’alerta contra l’ascens de l’extrema dreta i alhora fomentar una revisió crítica de la nostra història.
Un projecte de micromecenatge
La Mostra de Cinema FRONT rep suport financer de l’Institut Català de les Empreses Culturals, la Diputació de Tarragona, Memorial Democràtic i el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre. A més, s’ha llançat una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Goteo, especialitzada en crowdfunding per a projectes d’innovació social. Aquesta iniciativa busca obtenir patrocinadors i fomentar la compra d’abonaments amb avantatges exclusius, com tastos de vins, visites als espais de la Batalla de l’Ebre o rèpliques del cartell de la Mostra. FRONT és part de Festivals Terres de l’Ebre, una xarxa que agrupa i promou setze festivals a les comarques meridionals de Catalunya.