Solstici és una revista divulgativa de lletres i arts en català fundada el 2022
La revista de divulgació cultural Solstici es presentava per primer cop a La Setmana del Llibre en Català, després d’haver-hi participat els darrers anys des de la parada de Llibres Ebrencs. A la intervenció, titulada “Comunitat Solstici”, hi van participar diversos redactors del cinquè volum de la revista, present des del passat mes de juny a una cinquantena de llibreries del país.
Els redactors Irene Montagut, Lena Casanoves Giol i Guillem Lloret i Triola, juntament amb l’editor de la revista, Quim Melchor Lleixà, van ser els encarregats de presentar el nou volum, il·lustrat un cop més per Esther Carbonell. A l’Arc de Triomf, i sota la carpa de l’Espai de les Revistes, de l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), els van acompanyar una trentena de persones, entre les quals hi havia redactors d’anteriors volums de Solstici, lectors habituals d’aquesta, i cares noves dins de la comunitat de joves i grans que s’ha anat creant al voltant de la revista.
Durant les intervencions dels redactors presents, Casanoves va tractar una obra sovint ignorada d’Àngel Guimerà, Sol solet, a partir del seu article “Àngel Guimerà: voler la carn i quedar-se els ossos”, aprofitant també el centenari de l’autor. “Àngel Guimerà és un autor que hem limitat injustament a lectura de batxillerat, i a recordar-lo de tant en tant per Terra baixa o Mar i cel, quan pel seu cos d’obra podria ser perfectament el nostre gran autor teatral de referència”, va assenyalar Casanoves.
Per a Lloret, escriure a la revista ha estat una oportunitat d’explorar sobre paper i tinta una de les seves obsessions dels darrers anys: el concepte de l’enveja. “Potser vaig ser agosarat titulant l’article d’antologia, però trobava a faltar un recull ben fet sobre històries amb aquest tipus de relacions, més enllà de l’assaig L’enveja, de Marina Porras. En aquest sentit, podem dir que l’article, més que una antologia com a tal, proposa una introducció a la matèria”, va puntualitzar Lloret. Pel redactor, els tres llibres que tracta a l’article “Breu antologia de l’enveja: Benedetti, Ernaux i Sabato” “presenten tres triangles amorosos ben diferents, que contrasten entre ells també pels seus graus de complexitat”.
Finalment, Montagut, reivindicant l’esperit ebrenc de la publicació, va partir del seu article “Melodies de batalla” per a recuperar algunes cançons i composicions populars aparegudes durant la Batalla de l’Ebre, com “Ai, Carmela!” o “Estiu del 38”: “Les tres cançons presentades a l’article provenen de diferents moments en el temps, sigui de quan els soldats la cantaven, de quan els supervivents van voler deixar constància dels fets viscuts durant la guerra o de quan generacions més joves han volgut fer memòria i recuperar les històries de qui els van precedir. Són cançons escrites a sang sobre la terra, sobre el territori.”
Durant l’esdeveniment, presentat com una data de celebració per a la capçalera, es va resseguir el camí cap a la consolidació de la publicació, des de la seva fundació el 2022 fins a l’actualitat. Mirant al futur, es van avançar novetats incloses en el sisè volum, com l’aparició d’una secció d’entrevistes dins de la revista. També es va remarcar la voluntat de continuar ampliant la cobertura sobre l’àmbit de les arts plàstiques, encetada el darrer volum amb “«Preneu seient, companys, parlarem de bellesa»: una retrospectiva de les caràtules dels àlbums de Manel”, escrit per Mireia Arguijo Badia, en què l’autora relacionava les cobertes dels discs del grup barceloní amb diferents moviments de les avantguardes del segle passat.
Breu introducció a Solstici
Solstici és una revista divulgativa de lletres i arts en català fundada el 2022 en què deu autors i autores d’arreu del territori tracten qüestions de literatura, cinema, música, teatre, llengua, i arts plàstiques en articles inèdits cuinats a foc lent, acompanyats d’il·lustracions també originals. Des del primer volum sempre s’ha apostat per un to alhora accessible per a qui desconeix la matèria tractada com interessant per a qui ja la té present.
Es publica semestralment i es planteja com una proposta física i artesanal, per a desconnectar de la sobreestimulació, especialment digital, del nostre dia a dia. A més, enguany la revista ha volgut apostar pel circuit editorial en català amb la incorporació de Solstici a l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), i a la distribuïdora lleidatana Nus de Llibres. També s’ha començat a publicar digitalment a través de la plataforma iQuiosc.cat
La revista s’edita des de les Terres de l’Ebre, Tortosa, i es gestiona independentment per gent jove d’entre vint-i-pocs i els trenta-pocs anys. Amb les publicacions periòdiques pretenen donar un espai de conversa cultural als redactors i redactores emergents dels diferents espais territorials on es parla català. D’aquesta manera es vol visibilitzar i naturalitzar, també, la convivència entre variants occidentals i orientals de l’idioma a la revista.